Foto: Thierry Monasse / Polaris / Profimedia

Srpske vlasti bi trebalo da pokaže više zainteresovanosti, više posvećenosti što se tiče proevropskog stava, poslednjih nedelja i meseci slušali smo isključivo pro-rusku, autoritarnu i antidemokratsku, anti-EU retoriku - to naravno nije dobro za buduću saradnju, rekla je za N1 Viola Fon Kramon, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i izvestilac iz senke Zelenih za Srbiju. Od srpskih vlasti čekujem da služe svojim građanima, a ne samo sopstvenoj stranci, navela je ona za N1.

Obrazlažući zašto misli da se stanje demokratije u Srbiji pogoršalo, Fon Kramon kaže:

„Nema jednakih uslova za opoziciju, za samostalne kandidate, za liste, za stranke pa je jako teško takmičiti se sa strankom Aleksandra Vučića. Nema slobodnih i pravičnih uslova u izbornoj kampanji, niti na dan izbora. Sada smo imali ponavljanje izbora za gradonačelnika u Šapcu i primetno je da je bilo mnogo povreda izbornih pravila. Volela bih da čujem jasnije izjašnjavanje o tim nepravilnostima sa evropske strane.“

Na pitanje kako komentariše to što je Marko Đurić rekao da je lažov i albanski lobista, Fon Kramon kaže:

„Zašto bih to komentarisala? Nije vredno toga. Očekujem da služe svojim građanima, a ne samo sopstvenoj stranci, da kada su izabrani i kada treba da vode, na primer, reforme u zemlji, da uzmu u obzir celokupni politički spektar u Srbiji. Postoje veoma raznorodni politički akteri, a uglavnom je isključivo stranka Vučića zastupljena na nacionalnom nivou, ali i na lokalnom nivou. To, naravno, nije dobro za vašu zemlju“, rekla je Fon Kramon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik priprema nacrt svog izveštaja, koji bi trebalo da bude objavljen u oktobru ili novembru. Govoreći o tome da li očekuje da njene kritike budu deo tog izveštaja, imajući u vidu da EPP kao grupa nije bila toliko glasna kada je reč o Srbiji i problemima u Srbiji, gde je više puta ukazano na srpsku opoziciju, Fon Kramon kaže:

„To je tačno, ali postoji veliki otpor drugih grupa, koje takođe nisu zadovoljne veoma, da kažemo, komfornim kursom EPP-a, koji se na neki način slaže sa predsednikom Vučićem i njegovim postupcima. Ja mislim da, zajedno sa grupom socijalista i liberalnih demokrata, pa čak i nekim drugim, bismo mogli da se zalažemo za neki stroži i čvršći amandman“, kaže ona i dodaje da „mnogi imaju jasnu sliku o tome šta se dešava u Srbiji i voleli bi da čuju jasnu retoriku i jasno objašnjenje o političkoj situaciji u Srbiji.“

Na pitanje šta će se dešavati sa evrointegracijama Srbije ako se stvari nastavke u ovom pravcu i ako se stanje demokratije bude dalje pogoršavalo, Fon Kramon kaže d ato zavisi od obe strane.

„Od Evropljana, koliko budu strogi, kakve uslove će postavljati za proces evrointegracija Srbije. Imaju i štap i šargarepu i trebalo bi da ih koriste. Takođe, srpska strana bi trebalo da pokaže više zainteresovanosti, više posvećenosti što se tiče proevropskog stava. Poslednje nedelje i meseci slušali smo isključivo pro-rusku, autoritarnu i antidemokratsku, anti-EU retoriku.To naravno nije dobro za buduću saradnju.“

Ona smatra i da Srbija generalno posmatrano ima budućnost u EU.

„Bila sam u Beogradu, to je evropski grad. Vi ste Evropljani i naravno da pripadate Evropi, u to nema sumnje. Ipak, da li će biti „kvalifikovani“ za članstvo u EU, da li zaista želite da učestvujete u integracijama i razgovorima o pristupanju, to zavisi od političkih aktera na terenu. Ja ne mogu da obavim pristupanje za vas, to je danas na Vučiću i njegovima, i možda u budućnosti na nekim drugim ljudima. Generalno gledano, naravno da se zalažem za integraciju svih, da se napravi realistična ponuda svim zemljama Zapadnog Balkana, jer ste vi važni, deo ste Evrope, niko od nas u Evropskom parlamentu ne sumnja u to“, rekla je Fon Kramon i dodaje da Srbija može da uđe u EU samo sa Kosovom, koje pripada Evropskoj Uniji kao i Srbija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar