Foto: Thierry Monasse / Polaris / Profimedia

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da će Srbija jednom morati da odluči sa kim će uskladiti svoju spoljnu politiku, da li sa Evropskom unijom (EU) ili sa Rusijom.

Fon Kramon je u intervjuu Glasu Amerike ukazala da svaka država ima pravo da donese suverenu odluku o svojoj spoljnopolitičkoj orijentaciji, pa i Srbija, i podsetila da su vlasti u Srbiji označile članstvo u EU kao jedan od ciljeva zvanične državne politike. Ona je istakla da je „sasvim u redu“ ako Srbija spoljnopolitički želi da se usaglasi sa Rusijom.

„Činjenice govore da su Srbija i Severnoatlantska alijansa (NATO) održale 17 zajedničkih manevara, dok su sa Rusijom bila svega tri ili četiri manevra“, rekla je fon Kramon i dodala da to „nije lako razumeti“.

Ona je podsetila i da je Srbija bila protiv rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) u vezi sa Krimom, čime se svrstala sa Kubom, Belorusijom i Kirgistanom, dok je Bosna i Hercegovina prilikom glasanja bila uzdržana. Fon Kramon je objasnila da se Srbija uskraćivanjem podrške rezoluciji UN u tom slučaju „suprotstavlja“ zapadnim partnerima i NATO. Uz ocenu da je „toliko očigledno da je Rusija prekršila međunarodno pravo“, ona je rekla da „nema potrebe“ da Srbija pokazuje solidarnost sa Rusijom.

„To je razočaravajuće. Kako je na takvim osnovama moguće izgraditi pouzdane odnose“, upitala je fon Kramon.

Ona je naglasila da je su „prilično jasni“ razlozi zbog kojih Srbija ove godine nije otvorila nijedno pregovačko poglavlje u procesu evrointegracija. Precizirala je da nije dovoljno „samo najavljivanje“ reformi, već i njihovo sprovođenje, pogotovo u oblasti pravosuđa i slobode medija.

„Potreban je i pluralizam. Da se ne uznemiravaju mediji i opozicija“, naglasila je fon Kramon.

Ona je rekla da je potrebno primeniti bazične vrednosti iz polja osnovnih prava i sloboda i kao prepreku označila to što „Srpska napredna stranka (SNS) u Srbiji povlači sve poluge“. Kako se izrazila, „deluje da nije moguće postići bilo šta a da niste član“ SNS. U tim uslovima, objasnila je „gotovo je nemoguće“ naći posao u javnoj upravi.

„Vladajuća partija dominira u medijskom prostoru koji parlamentarci, članovi Vlade i predsednik delimično koriste za širenje govora mržnje“, rekla je fon Kramon i napomenula da je to potrebno promeniti.

Upitana da li ima utisak da vlasti Srbije iskreno pristupaju reformama koje je potrebno primeniti ona je rekla da često održavanje izbora „nije ono što je željeno“ i dodala da misli da za time „nema političke potrebe“.

Prema njenoj oceni, potrebna je veća transparentnost, odnosno spisak ostvarenog, „empirijski podaci“. Uz napomenu da je jedna od novijih članica Evropskog parlamenta, fon Kramon je rekla da ima utisak da se u Evropskom savetu i Evropskom parlamentu „stalno vrti ploča koja ponavlja iste stare pesme“ i upozorila da su svi „pomalo umorni od toga“.

Na pitanje kako vidi perspektivu dijaloga Beograda i Prištine u budućnosti ona je istakla da je optimista i da veruje da obe strane imaju „snažan interes“ da se približe EU. Ona je ocenila da je za predsednika Srbije Aleksandra Vučića „to nešto lakši“ posao jer ima „značajnu većinu u nacionalnom parlamentu“ i dodala da bi stvari mogle da budu „rešene vrlo brzo kada bi za to bilo političke volje“. Njoj deluje da na Kosovu „postoji prostor za kompromis“, ali da istovremeno postoji „slabost u vidu manjka stabilnosti“. Ona je podsetila da je vlada Kosova „jedva obezbedila većinu, što onda stvara problem za legitimet izvršne vlasti“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare