Podeli
ivica dacic
Ivica Dačić / Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da sa predsednikom Srbije i liderom SNS Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o podeli ministarstava u novom sazivu Vlade Srbije, navodeći da su funkcije "tehničko pitanje".

Dačić je za televiziju Pink rekao da je SPS spremna da nastavi saradnju sa napednjacima u Vladi Srbije.

“Više puta sam isticao da smatram da smo uradili mnogo dobrih stvari u našoj koaliciji. Mi smo spremni na predani rad u interesu Srbije, a funckije su tehnička pitanja”, kazao je Dačić.

Dodao je da će uskoro početi proces konstituisanja novih organa vlasti čiji će prvi korak biti održavanje konstitutivne sednice novog saziva Skupštine Srbije.

Uzvratićemo Kosovu

Govoreći o najnovijem zaoštravanju odnosa sa Kosovom, ministar spoljnih poslova je rekao da će Srbija nastaviti akciju za povlačenje priznanja Kosova ako Priština nastavi da lobira za priznanje i prijem u medjunarodne organizacije.

“Beograd je spreman za razgovore i kompromis, ali će na najoštriji način braniti državne interese. Jednostranim aktima Prištine je dijalog bio sveden na stanje reanimacije, nista se nije dešavalo bilo je mnogo jednostranih akata koji su pretili da opasno ugroze mir na ovom prostoru”, rekao je šef srpske diplomatije, uz ocenu da na Kosovu vlada kontinuirana kriza političkog legitimiteta.

Povodom stava SAD o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da je stav aktuelne administracije predsednika Donalda Trampa da će podržati kompromis dve strane.

Neviđena provokacija Hrvata

Ministar spoljnih poslova okarkaterisao je i kao neviđenu provokaciju to što je Hrvatska zvanično zatražila da na proslavi Oluje prisustvuje Srbin, jer bi im tako bilo malo lakše na savesti. “Takav zahtev za učešće na proslavi etničkog čišćenja Srba je neviđena politička provokacija. Hrvatska ne traži da se na proslavi godišnjice Oluje pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to Srbin iz Hrvatske”

Kako je dalje naveo, u Hrvatskoj je pre rata živelo 560.000 Srba, a sada ih je ostalo 180.000.

“Oni su izvršili etničko čišćenje sopstvene države i izvršili su ono što je bio cilj svih pokreta na kraju i ustaškog pokreta”, rekao je Dačić i dodao da sCrna Gora osetila prozvanom povodom njegovog negodovanja što će predstavnik Crne Gore biti na proslavi Oluje.

“Siguran sam da nikoga u Srbiji nije zabolelo mnogo kad je Albanija priznala takozvano Kosovo, ali mislim da je svakog Srbina zabolelo kad je Crna Gora to učinila”, kaže Dačić.

Da podsetimo, hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković juče je rekao da bi bilo “jako dobro i korisno” kada bi na obeležavanje godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” u Kninu došao i potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici vlade obeleže i srpska stradanja.

Komentari

Vaš komentar