Angela Merkel i Boris Tadić 2011 godine Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Da li je na ishod izbora 2012. odlučujući uticaj imala baš poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, nakon koje su vlasti u Srbiji predvođene Borisom Tadićem izgubile međunarodnu podršku? O tome i o tadašnjim zahtevima za Nova.rs tačno 10 godina kasnije govori bivši predsednik Tadić i to baš na dan ponovnog dolaska Merkel u Beograd, ali ovog puta u posetu Aleksandru Vučiću.

Angela Merkel je danas ponovo u Beogradu. Deceniju nakon posete koja je po mnogima značajno uticala na promenu vlasti u Srbiji. I ovaj dolazak nemačke kancelarke dešava se u predizbornoj atmosferi, svega pola godine od predsedničkih, beogradskih i parlamentarnih izbora.

Tadić je u Beogradu te 2011. odbio zahteve Merkel koji su se odnosili na Kosovo. Ona je tada na konferenciji za novinare, vidno ljuta, ispričala šta sve Srbija treba da uradi kada je u pitanju KiM.

“Zahtev se odnosio na ukidanje srpskih institucija na severu Kosova. Uprkos tome što sam principijelno odbio taj zahtev i jasno podvukao crvenu liniju, uspeli smo da i nakon toga obezbedimo status kandidata i uspešno nastavimo evrointegracije. Ono što smo izgubili je međunarodna podrška našoj vlasti, što je umnogome uticalo na rezultat izbora i dolazak SNS-a na vlast. Vučićeva vlast je potpisivanjem Briselskog sporazuma prihvatila ne samo to što smo mi odbili, već i mnogo više od toga”, kaže Tadić za Nova.rs.

On navodi da smo za uzvrat dobili urušenu demokratiju u Srbiji, kriminalizovanu državu, zastoj evrointegracija i ne samo nerešene probleme na Kosovu, već i otvorene nove probleme i na Kosovu i u regionu i uopšte u međunarodnoj politici Srbije.

“Oproštajna poseta Angele Merkel se simbolično dešava opet u predizbornoj godini i tačno deceniju nakon te istorijske posete koja je bila politička prekretnica za Srbiju. Međutim, možda je Srbiji i bila potrebna ova decenija da bi se konačno i naši građani i međunarodna javnost uverili u realnosti u ono na šta smo mi upozoravali. Istinita i objektivna analiza prethodne decenije može biti lekovita za Srbiju, jer je svakome ko želi da vidi sada jasno da je pravi patriotizam ono što su kvazipatriote nazivale izdajništvom, a da je kvazipatriotizam bio samo instrument dolaska na vlast po bilo koju cenu”, ističe Tadić.

On navodi da oproštajna poseta Angele Merkel u predizbornoj godini može biti i oproštaj od zabluda da servilna vlast moze rešiti problem Kosova i povesti Srbiji ka EU i da su servilna obećanja dovoljan kriterijum za međunarodnu podršku.

“Nadam se da se u ovoj godini završava decenija tih zabluda i da će Srbija uoči predstojećih izbora imati opet političku prekretnicu, na kojoj će poučena iskustvom prethodne decenije odabrati drugi pravac od onog koji je odabrala te 2012”, kaže Tadić.

Nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem, Angela Merkel će se ponovo obratiti medijima u Srbiji, a nakon toga sledi radna večera.

Tokom posete Beogradu Merkel će imati i razgovore sa predstavnicima civilnog društva svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Iz kabineta kancelarke ranije je najavljeno da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politička pitanja i pitanja evropske perspektive.

BONUS VIDEO: Angela Merkel stigla u Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare