Foto: Printscreeen N1

Na kraju godine, kada se sumiraju poslovni rezultati, ostvareni i neostvareni ciljevi, prave brojne tabele i liste rezultata na svim mogućim poljima, kragujevački portal InfoKG, ponudio je građanima listu "naj skandala" u gradu na Lepenici. U "tesnoj" konkurenciji, pobedu je odneo bivši gradonačelnik Radomir Nikolić (SNS), koji je za povećanje broja zaraženih okrivio građane i rekao da "narodu treba motka".

Nijedna izjava bivšeg gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, tokom šestogodišnjeg mandata, nije odjeknula, kao ona u junu prošle godine, kada je sa konferencije gradskog kriznog štaba svojim sugrađanima zapretio motkom.

Doduše, gradonačelnik se za sve vreme rukovođenja gradom retko pojavljivao u javnosti, pa Kragujevčani i ne pamte mnogo njegovih izjava, ali ga je „motka“ proslavila na samom kraju mandata. Konferencija kriznog štaba, koju će dugo pamtiti i građani i novinari, održana je samo nedelju dana posle junskih izbora, a nekako baš u to vreme, u centralnom gradu Šumadije, počeo je naglo da raste broj zaraženih građana.

Nikolić je za alarmantnu situaciju u gradu, okrivio neodgovorne građane, ugostitelje i omladinu koja je proslavljala punoletstvo. Krizni štab je tada doneo odluku o uvođenju vanredne situacije, koja je još uvek na snazi, a Nikolić je uvođenje restriktivnih mera, doslovce objasnio sledećim rečima.

„Ne možemo očekivati od naroda da na osnovu naših preporuka i naših urgencija  sprovodi mere. Našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zbog toga uvodimo vanrednu situaciju“.

Posle ove izjave Nikolić je praktično nestao sa gradske političke scene, ali i iz javnosti uopšte. Međutim, gradonačelnikovo  „čašćavanje“ građani su dobro upamtili, pa su tako, njegove „vaspitne mere“ izabrali  za skandal 2020. godine, koji je zasenio sve ostale „predloge“.

U konkurenciji – zagađenje, rušenje Tržnice i „Zadruga“

Na listi kragujevačkog portala InfoKG, našla su se četiri skandala koja su odjeknula na nacionalnom nivou.

Uz već spomenutu gradonačelnikovu motku, kragujevačka, ali i srpska javnost brujala je o skandalu kada je sa  službenog telefona Gradske uprave poslato preko 1.000 SMS poruka za učesnike u rijaliti programu „Zadruga“. Nadležni gradski čelnici tada nisu saopštili o kom službeniku je reč, već samo da je „lice zaposleno  u Gradskoj upravi podnelo ostavku na funkciju, kao i da će mu se od plate odbiti novac koji je utrošen za SMS glasove“.

Građani su mogli da glasaju i za urušavanje zgrade Tržnice, do koje je došlo tokom rekonstrukcije. Zgrada iz 1928. Godine, kao spomenik kulture je pod zaštitom države i nalazi se u starom gradskom jezgru Milošev venac, u kom su inače građevine iz perioda kada je Kragujevac bio prestonica Srbije. Nadležni su ovo urušavanje opravdali rečima „Dešava se! Vratićemo u prvobitno stanje“.

Među „kandidatima“ za skandal godine, našlo se i zagađenje vazduha, odnosno svakodnevno trovanje Kragujevčana peplom i čađi, koje emituje gradska „Energetika“.

Ipak, među svim ovim predlozima, građani su za ‘’laureata’’ neslavne liste izabrali bivšeg gradonačelnika Radomira Nikolića, čija će se „motka“, čini se, dugo pamtiti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare