Vladimir Kovačević Foto: Nova-Da se struka pita/Promo

"Vlast u Srbiji jako je malo ili gotovo ništa ulagala u domaću autohtonu industriju, pa zato sumnjam u veliku korist za domaće kompanije od buduće manifestacije EXPO 2027, izjavio je danas Vladimir Kovačević", predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP).

„Još uvek nije kasno da strategiju sa uvozne promenimo na izvoznu i dostignemo makar neki status da bi EXPO 2027 za srpske privrednike imao značajnu vrednost“, predlaže Kovačević.

Kovačević napominje, nakon nekoliko puta već iznesenog u javnosti, da je „srpska privreda u ekonomskom kanceru jer je duboko zavisna od uvoza“.

„Više od 50 odsto prihoda u budžet pristiže od naplate akciza i PDV-a na granici, što je katastrofalno. Zato smo žrtva i po pitanju uvoza inflacije jer je prevelika zavisnost srpskog društva od tuđih roba čije cene neprestalno rastu“, navodi Kovačević.

Predsednik Nove D2SP ističe da je „jako važna sledljivost u ekonomskoj strategiji svake ozbiljne zemlje“.

„Prvo se grade domaće fabrike koje će izazvati tražnju za kvalitetnim proizvodima na sopstvenom tržištu, a tek onda, nakon potvrde kvaliteta, treba traziti šansu u izvozu kakve nude eksportne manifestacije. Sve drugačije je naopako i proizvod je neuskustva nadležnih ministara za industrijsku proizvodnju i nacionalnu ekonomsku politiku“, zaključuje Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare