Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić ocenio je danas da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne rešava nijedan problem Srba na Kosovu i Metohiji i da je njen suštinski problem forma u okviru "države Kosovo" u skladu sa kosovskim Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

On je u pisanoj izjavi naveo da je ZSO „još jedna prevara aktuelne vlasti koja treba da prikaže u javnosti Aleksandra Vučića kao spasitelja Srba na Kosovu i Metohiji i da mu se da poverenje za dalje samostalne aktivnosti do konačnog potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma sa lažnim institucijama u Prištini“.

„Nikakve tu izvršne nadležnosti Srbije nema, niti samostalne organizovanosti srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, niti teritorijalne autonomije za Srbe, već je to samo još jedan korak u nizu antidržavnih poteza nakon potpisivanja antiustavnog Briselskog sporazuma“, naveo je Kostić a prenele Dveri.

Podsetio je da su do septembra 2013. godine opštine na severu Kosova bile organizovane u skladu sa zakonima Srbije, a da je Vlada Srbije, dok je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju bio Aleksandar Vulin, donela odluku o raspuštanju skupština opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

„Vlada je tada imenovala nove i lojalne predsednike i članove privremenih organa u tim opštinama i taj pravni prostor svesno prepustila lažnim institucijama u Prištini“, ocenio je potpredsednik Dveri.

Dodao je da je jedino rešenje koje Srbima na Kosovu i Metohiji može garantovati bezbednost i normalan život „povratak pripadnika srpskih snaga bezbednosti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“.

„Neophodno je da se nastavak pregovora vrati u Ujedinjenje nacije koje su i dalje nadležne za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji uz obavezno uključivanje ruskih predstavnika, a ne da se dogovori sklapaju tajno u Vašingtonu i Briselu daleko od očiju javnosti i zvaničnih odluka Skupštine Srbije“, naveo je Kostić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar