Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/ Visar Kryeziu

SAD će ohrabriti novu kosovsku vladu da da prioritet pregovorima sa Srbijom, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs tokom brifinga u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje albanskog servisa Glasa Amerike da prokomentariše izbore na Kosovu.

Prethodno je Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje, stranke koja je ostvarila ubedljivu pobedu na izborima u nedelju – najubedljiviju od proglašenja nezavisnosti 2008. godine – poručio da dijalog sa Srbijom neće biti njegov prioritet .

Pročitajte još:

„Kada je reč o dijalogu sa Srbijom, SAD snažno podržavaju dijalog Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije s ciljem da se postigne sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, a čiji bi fokus trebalo da bude na medjusobnom priznanju“, naglasio je Prajs.

Portparol Stejt departmenta je u ime SAD čestitao građanima Kosova na uspešnim parlamentarnim izborima.

„Nadamo se da ćemo sarađivati sa vladom kada bude formirana, pre svega na prioritetnim pitanjima, kako da unapredimo mir, pravdu i prosperitet na Kosovu i u regionu“,naveo je Prajs.

On je dodao i da SAD podržavaju napore prethodne administracije da se postigne normalizacija odnosa izmedju Kosova i Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar