Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/ Visar Kryeziu

Prema više od 99 odsto prebrojanih glasova sa vanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedelju na Kosovu, Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio je pobedu sa oko 48 odsto glasova, a ostalo je još da se prebroji više od 100.000 glasova iz dijaspore.

„Sudeći po rezultatima, Samoopredeljenje bi moglo samo da formira vladu, zajedno sa manjinama, čak i bez Srpske liste, sa kojom Aljbin Kurti prethodni put nije hteo da uđe u koaliciju, ali to neće biti moguće sve dok Centralna izborna komisija (CIK) ne potvrdi izborne rezultate, tako da Kurti u narednih mesec dana ima vremena da potvrdi predizbornu koaliciju“, navodi dopisnica N1 iz Prištine, podsećajući da je u nju ušao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Ona dodaje da su najveći oponenti Samoopredeljenja – Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova prihvatili izborne rezultate, čestitajući pobedu Samoopredeljenju.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, Samoopredeljenje je osvojilo više glasova nego što su ukupno osvojile tri tradicionalno najveće partije.

„Bio je ovo referendum za pitanje pravde, a protiv zarobljene države i mi smo na tom referendumu pobedili“, rekao je u pobedničkom govoru lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti kome će za sastavljanje Vlade biti neophodni bar glasovi manjinskih zajednica na Kosovu. On se u prethodnom mandatu na čelu vlade zadržao nešto više od 50 dana.

Dopisnica N1 podseća i da je danas lider DSK Isa Mustafa podneo ostavku zbog neočekivano loših rezultata njegove partije na izborima.

„Jučerašnja izlaznost najveća je od 2004, dok ovako ubedljivih rezultata nije bilo od 2001, odnosno predsednika Ibrahima Rugove“, kazala je dopisnica N1.

Iako je Kurti izjavio da će mu dijalog Kosova i Srbije biti „peti ili šesti prioritet“ danas je u intervjuima za međunarodne medije rekao da je spreman za dijalog sa Srbijom, „kao dve ravnopravne strane“.

Imajući u vidu da on ni ranije nije bio pristalica dijaloga u dosadašnjem formatu, a danas je istakao da ga ne vidi kao format koji ima za cilj da kompenzuje Srbiju za gubitak Kosova, neizvesno je procenjivati kada bi i u kojem formatu on mogao da bude obnovljen, navodi dopisnica N1.

Mada bi on mogao, prema rezultatima, da formira Vladu i bez Srpske liste, ono što je, međutim, sigurno kada je u pitanju Srpska lista moguće je da imaju dva ministarska mesta, jer su osvojili svih 10 mandata u novom sazivu parlamenta i to im garantuje Ustav Kosova, podseća reporerka N1 koja izveštava iz Kosovske Mitrovice.

Ona podseća da Kurti ranije nije želeo koaliciju sa Srpskom listom, ali da je tokom pandemije koronavirusa i njegove kratke vladavine kao premijera, postojala neka saradnja, jer su predstavnici opština na severu Kosova usaglašavali mere zajedno sa tadašnjim ministrom zdravlja iz Samoopredeljenja, a i Kurti je prihvatio kao poklon 1.000 testova protiv korone iz Srbije.

„Dakle, saradnja u nekim okolnostima je moguća, ali moguće su i tenzije. Srpska lista je ranije često najavljivala izlaske iz institucija, pa nije isključen i takav scenario. Ona ima podršku iz Beograda, koji je bio nešto pasivniji u ovoj predizbornoj kampanji nego ranije“, kaže reporterka N1 i dodaje da je „upitan i rok trajanja nove vlade, jer ako kad bude formirana ne bude izglasana dvotrećinska većina za izglasavanje predsednika Kosova, nije isključeno raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih izbora“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar