Foto: OZAN KOSE / AFP / Profimedia; Filip Kosnet

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da je sastanak u Beloj kući delegacija Kosova i Srbije veoma važan za Kosovo, Srbiju i region.

Konset je za agenciju Telegraf rekao da nema konkretnije informacije ili detalje o sastanku delegacija Kosova i Srbije 27. juna u Beloj kući, sem poziva ambasadora Ričarda Grenela za sastanak.

„Mislim da je ovaj sastanak u Vašingtonu važna prilika za Kosovo, Srbiju i region. Obično postoji puno znatiželje o temama razgovora, kakav bi mogao biti ishod, biće dosta nagađanja i hipotetičkih pitanja od sada pa do trenutka sastanka“, naveo je Kosnet i dodao da će se distancirati od tih spekulacija.

Po njegovim rečima, Vlada SAD o odnosima Kosova i Srbije razgovara već oko dve godine, te da joj je važno da se u proces pregovora „unese nova energija sa posebnim fokusom na pitanja koja će uticati na svakodnevni život građana, kao što su trgovina i ekonomski razvoj“.

Kosnet je rekao da ne zna rok kada bi trebalo da se postigne sporazum, „ali da se proces mora nastaviti što pre“.

„Kosovo i Srbija su izgubili puno vremena tokom godina i u interesu i njih i SAD-a, ali i drugih međunarodnih partnera, uključujući Evropsku uniju je da krenemo ka konkretnim akcijama i uspesima“, izjavio je on i dodao da za sada ne može da kaže više od toga.

Ambasador je ocenio da Kosovo ima veoma aktivnu, živu i višestranačku demokratiju i da su građani Kosova oktobra prošle godine jasno stavili do znanja da su za promene i da su zainteresovani za ekonomski razvoj, za borbu protiv korupcije i za stvaranje mogućnosti za mlade.

Rekao je da su prioriteti SAD kada je u pitanju Kosovo podsticanje mira između Kosova i susednih država, ali i mir između zajednica na Kosovu.

Ambasador Kosnet je istakao da su veze SAD i Kosova „čvrste poput kamena“ i da ne sumnja da će Kosovo i Sjedinjene Države ostati bliski partneri.

„Ponekad imamo nesuglasice i to je jasno, ali to je normalno u partnerskom odnosu. To je normalno u porodici, normalno u odnosima između država. Mislim da ponekad gradjani Kosova budu veoma zabrinuti zbog toga i misle da će SAD napustiti Kosovo, ali ne bi trebalo tako da razmišljaju“, poručio je ambasador Kosnet.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar