Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je na Tviteru da je dobio uverenja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

„Sjajne vesti! Dobio sam uveravanja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanje povlačenja priznanja i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama kako bi se susreli u Vašingtonu, u Beloj kući 27. juna i raspravljali o dijalogu“, naveo je Ričard Grenel.

Istakao je da će se, ako neka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status kvo.

„Kao što smo uporno govorili, moramo najpre da obezbedimo ekonomski rast. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima“, naveo je Grenel.

Nekoliko minuta kasnije, kako prenosi RTS, na Tviteru se oglasio i kosovski predsednik Hašim Tači.

„Vođstvo i podrška SAD su ovek bili odlučujući za prosperitet Kosova. Stoga, pozdravljam poziv da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa pod vođstvom specijalnog izaslanika predsednika Trampa“, objavio je Tači.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka očekuje u Beogradu već 22. juna, nakon čega će otputovati u Moskvu, a da ne isključuje  mogućnost da posle toga ode u Vašington.

„Ne isključujem mogućnost da posle toga odem u Vašington na nekoliko dana i na još neka mesta koje ne smem da otkrijem. Biće mnogo posla i raznih zahetva, prvenstveno oko Kosova. Naš stav je da možemo razgovarati o tehničkim stvarima, o slobodnom protoku roba i usluga ali suštinski predlog još nisam čuo“, kazao je Vučić.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare