Foto:N1

Amerikanci ne zovu u Belu kuću ako Beograd i Priština nisu već videli sporazum i prihvatili da ga potpišu, izjavila je za N1 srpska političarka sa Kosova Rada Trajković, komentarišući najavu specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela da će se predstavnici dve strane sastati 27. juna u Vašingtonu.

Poziv Ričarda Grenela i putovanje Aleksnadra Vučića i Hašima Tačija u Vašington, podrazumevaju prihvatanje i potpisivanje sporazuma o Kosovu, rekla je Trajković u Novom danu TV N1.

„Ono što je za nas problem jeste da se to održava 27. juna, uoči Vidovdana, možda baš na Vidovdan, s obzirom na vremensku razliku. Mi ne znamo šta je u tom dokumentu. Netransparentnost ne može da ponudi stabilnost regiona, etnički pristup ne može da ponudi stabilnost regiona“, kazala je Trajković uz ocenu da predsednik Kosova Hašim Tači pokušava da izdejstvuje aboliciju za ratne zločine, a da su Vučić i Trampova administracija spremni da mu to daju.

Upitana šta onda predsednik Vučić očekuje zauzvrat, Trajković je rekla da on „nudi sve, a traži opstanak na vlasti“.

„Već dugo pratim politiku gospodina Vučića, i kada slušam analitičare koji govore da on može sa svima da pregovora, mislim da ne može. On nema politiku. Srbija je predstavljena kao švedski sto – ko dođe uzima šta hoće, a on (Vučić) je konobar koji uzima bakšiš i stavlja u džep“, rekla je gošća Novog dana.

Vučić je juče razgovarao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a Trajković je uverena da je pokušao da izdejstvuje podršku za dogovor u Vašingtonu. Podsetila je na Putinovu izjavu o zauzmianju aerodroma Slatina u Prištini, posle NATO bombardovanja 1999. godine – da ruska vojska tamo neće moći da ostane, ali da će dobiti nešto za izlazak.

„Bojim se da traže nešto za sebe, a ništa za nas. U vrlo smo teškoj situaciji“, upozorila je Trajković.

Potpis u Vašingtonu nas dovodi u sukob sa EU

Uverena je i da se sporazum u Vašingtonu sprema „iza leđa“ Evropske unije i smatra da to može dovesti Srbiju u sukob sa Briselom i francuskom predsednikom Emanuelom Makronom koji je nedavno pružio „vrlo snažnu“ podršku izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

„Gde je (Makron) opredeljen da Tači i Vučić dođu u Pariz i da se tamo obave pripreme i počne se sa pregovorima, što znači da su Nemačka i Francuska postigle konsenzus o rešavanju pitanju Kosova“, istakla je Trajković.

Sukob sa Makronom je, prema njenim rečima, veliki rizik za Srbiju, a SAD i Kina ne mogu finansijski da pomognu Srbiji koliko EU koja je, kako je rekla, dosad imala ekonomski suverenitet na Zapadnom Balkanu.

„Lajčak (u Beograd) dolazi sa upozorenjem, najverovatnije i ponudom, ali sa upozorenjem koje treba ozbiljno da shvatimo. Mi smo deo evropskog kontinetna, mi smo ti gde je najdominantiji ekonomski faktor iz EU. EU je u velikim pregovorima da poveća svoj budžet, a mi se odlučujemo za ovaj potpis u momentu kada Tači nema podršku ni 14 odsto Albanaca“, upozorila je.

Građani da ne daju legitimitet Vučiću na izborima

Trajković je stoga pozvala građane Srbije da 21. juna ne izađu na izbore i ne daju Vučiću legitimitet da Srbima oduzme pravo na Kosovo i Metohiju. Kazala je i da su Srbi na Kosovu uplašeni za svoju budućnost i da ne razmišljaju o statusu.

„Na dnevnom nivou imamo stradanja Srba. To je poruka posebno za enklave, poruka da se sele (…) Umem da kritikujem sever, mi u enklavama smo opstali zahvaljujući crkvi – možda ću reći jeres, ali znam da je nas čuvala crkva, a Srbe sa severa srpske službe. Zato kažem – pusti da i Bog nešto odradi“, poručila je ona.

Upitana gde je onda prostor za dogovor Srba i Albanaca, Trajković je rekla da kompromis uvek podrazumeva bolna rešenja, a da je u slučaju Kosova – gde je za Albance sve manje od nezavisnosti destabilizacija, i sve što bi dobili Srbi destabilizacija – teško izvodljiv. Zato, prema njenim rečima, treba početi od nečega što podrazumeva pomirenje dve strane – od slobode kretanja, institucionalne saradnje i borbe protiv kriminala i korupcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare