Foto: OZAN KOSE / AFP / Profimedia; Filip Kosnet

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet rekao je da, kako bi Kosovo i Srbija krenuli napred, svi trebaju da imaju novi pristup pitanjima i "preduzmu smele korake koje dovode do promena".

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet rekao je da, kako bi Kosovo i Srbija krenuli napred, svi trebaju da imaju novi pristup pitanjima i „preduzmu smele korake koje dovode do promena“.

Ne želeći da ulazi u detalje političkog procesa u Briselu između Kosova i Srbije, Kosnet je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je nemoguće postići sveobuhvatan sporazum bez kompromisa sa svih strana.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države, o pitanju Kosova i Srbije, pokušavaju da se fokusiraju na stvari koje se mogu postići u zemlji, a ne na procese, pravila i protokole.

Kosnet je rekao da je cilj Vašingtona da podstakne proces koji će kulminirati potpunom normalizacijom odnosa dve zemlje.

Prema njegovim rečima, napori na rešavanju političkih problema godinama su trajali, bez velikog napretka.

Zbog toga su, rekao je, SAD odlučile da se usredsrede na ekonomska pitanja između dve zemlje.

„Cilj Sjedinjenih Država je da ohrabre proces koji će se završiti punim, normalnim odnosima između dveju zemalja, a ono što predsednik Tramp želi prvo da uradi jeste da se fokusira najpre na ekonomsku dimenziju. Napori da se reše svi politički problemi razvlačili su se godinama bez mnogo napretka, tako da je predsednik rekao: ‘Zašto mi to ne preokrenemo i pokušamo da se najpre koncentrišemo na ekonomske probleme, koji su od najdirektnijeg značaja za obične građane obe zemlje'“, izjavio je Kosnet.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar