Foto:printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY;TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Agencija za sprečavanje korupcije uskoro bi trebalo da dobije pet članova Veća, novog žalbenog tela, a prema našim saznanjima za ovu funkciju konkurisalo je 25 kandidata. Među njima je i Verka Atanasković, koja je kao v.d. direktorka Agencije, osuđena za prikrivanje podataka o imovini tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kao i Danica Markinković, bivša članica Odbora Agencije, koja je bila istražni sudija u slučaju "Račak" na Kosovu. Ona se pred Haškim tribunalom pojavila i kao svedok odbrane u sva tri predmeta koja su vođena po optužnicama za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca 1999.

Agencija za sprečavanje korupcije već godinama otaljava posao zbog kojeg je osnovana, a novim zakonom unet je i niz novina kako bi radila efikasnije.

Predviđeno je i formiranje Veća Agencije, umesto Odbora, a njegovi članovi biraju se preko konkursa koji sprovodi Ministarstvo pravde i Pravosudna akademija.

Konkurs je raspisan pre skoro dva meseca, a kako je portalu Nova.rs rečeno u Pravosudnoj akademiji, za članove Veća konkurisalo je 25 kandidata. Za ovu funkciju kandidovali su se i oni koji imaju dugogodišnji staž u Agenciji za sprečavanje korupcije, a čije su biografije sporne.

Za člana Veća tako bi mogla da bude izabrana Verka Atanasković koja je osuđena za prikrivanje imovine bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Protiv nje je pre nekoliko godina Pištaljka podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, jer nije postupila po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja da joj dozvoli uvid u rezultate kontrole podataka o imovinskom stanju tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Presuda je doneta tri meseca pre zastarevanja postupka i to 31. decembra 2018. godine, a sud je izrekao blagu kaznu, odnosno opomenu. Pištaljka je naglasila da sud nije ni pokušao da advokatu Pištaljke uruči presudu i time omogućio zastarevanje postupka.

Atanasković je u dva navrata bila v.d. direktorka Agencije, a u tom telu je od 2010. godine. Radila je u u sektoru rešavanja sukoba interesa, a bila je i pomoćnica direktora.

Marinković i slučaj „Račak“

Za člana Veća konkurisala je i Danica Marinković, koja je u prethodnom mandatu bila predsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Ona je izabrana na predlog Srpske napredne stranke, a kasnije su je podržali i poslanici Srpske radikalne stranke, koja je odustala od svog kandidata.

Inače, protiv njenog izbora na mesto člana Odbora Agencije bilo je 15 nevladinih organizacija, koji su javno tražili od poslanika da joj uskrate podršku.

Danica Marinković Foto:printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Naime, Marinković je bila istražni sudija u slučaju Račak na Kosovu, gde su u januaru 1999. pronađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je misija OEBS-a optužila srpske snage bezbednosti. Događaj u Račku presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju SR Jugoslavije.

Nevladine organizacije su navele da se Danica Marinković pred Haškim tribunalom pojavila kao svedok odbrane u sva tri predmeta koja su vođena po optužnicama za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca 1999. godine (Milošević, Milutinović i drugi i Đorđević).

„U iskazima je nastojala da negira ne samo odgovornost optuženih, već je nastojala da minimizuje patnje albanskih civila na Kosovu i opravda nečinjenje istražnih pravosudnih organa u kojima je bila na dužnosti. Osim toga, tokom haških procesa moglo se čuti da je tokom sukoba na Kosovu funkciju istražnog sudije obavljala nečasno, a u presudama su njeni navodi ocenjeni kao nepouzdani i neistiniti“, pisalo je u saopštenju NVO.

Konkurisao i Vučićev kandidat

Među kandidatima za članove Veća je Miloš Stanković, koji je takođe bio član Odbora Agencije. U to telo je pre tri godine postavljen na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na konkursu učestvuje i Biljana Pavlović, koja je od 2014. do 2016. bila državna sekretarka u Ministarstvu pravde u vreme kada je na njegovom čelu bio Nikola Selaković, a u tom periodu bila je i članica Upravnog odbora Pravosudne akademije. Ona je pre tri godine konkurisala za funkciju direktora Agencije, ali je taj konkurs bio poništen.

U trci za članove Veća Agencije su Radan Ilić, nekada zamenik direktora KBC Niš i član G17 plus, kao i Dragutin Radosavljević, koji su takođe ranije konkurisali za direktorsku poziciju u tom telu.

Radosavljević je ranije bio direktor Poreske uprave, ali je smenjen odlukom tadašnjeg ministra Mlađana Dinkića. Međutim, Ustavni sud poništio je njegovu smenu.

Radosavljević je 13 godina bio član DS, a mediji su pisali da je svojevremeno bio kandidat za člana UO RTS i to tako što je sam sebe predložio.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar