Foto: N1

Agencija za borbu protiv korupcije uputila je danas javno izvinjenje političim strankama i pokretima, čiji su izveštaji o troškovima kampanje "netačno prikazani čime su dovedeni u fokus današnje medijske pažnje i analize".

Portal Nova.rs danas je objavio da su izveštaji političkih stranaka i pokreta o troškovima predizborne kampanje, koje je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, prilično zbunjući i da izazivaju sumnju da su obelodanjeni podaci tačni.

Tako je na primer, kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci, u izveštaju objavljeno da je utrošeno ukupno oko 5,8 miliona evra prihoda iz javnih izvora i sopstvenih sredstava, dok je na drugoj stranici navedeno da ukupni troškovi iznose oko 1,5 miliona evra. Slično je i sa izveštajem o troškovima kampanje SPS-a i SPAS-a.

Agencija za borbu protiv korupcije danas je saopštila da je u više navrata obavestila javnost i političke subjekte da se izveštaji podnose putem novog aplikativnog softvera.

„S obzirom na to, da je u pitanju obiman registar i baza podataka sa arhivom od 2012. godine, njen prenos na novu softversku platformu teče paralelno sa podnošenjem aktuelnih izveštaja. Dizajner softvera je predvideo moguće rizike ovog poslovnog procesa i svakodnevno iznalazi rešenja koja omogućavaju upravljanje njima“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, tokom jučerašnjeg dana  Agencija je upozorena na nelogičnosti u prikazivanju numeričkih podataka nakon čega je pristupila „temeljnoj kontroli prikaza svih izveštaja o troškovima izborne kampanje koje su politički subjekti podneli u vezi sa poslednjim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima“.

„Uočeni problemi u aplikaciji se otklanjaju i u najkraćem roku svi izveštaji biće prikazani u ispravnom formatu“, piše u saopštenju Agencije.

Šta sve piše u izveštajima?

Sudeći po izveštaju koji je objavila Agencija, SNS je najvećim delom kampanju finansirala od državnog novca. Iz republičke kase naprednjaci su dobili ukupno 466.853.087 dinara ili oko četiri miliona evra, dok su iz sopstvenih sredstava prebacili na račun za kampanju 543.557.779 dinara, a od tog novca su potrošili 219.092.652.

Kada se saberu i oduzmu te cifre, može se zaključiti da su naprednjaci u kampanji potrošili oko 686 miliona dinara ili 5,8 miliona evra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, u delu gde su pobrojani izdaci SNS po stavkama navodi se da ukupni troškovi izborne kampanje iznose 181.789.727 dinara ili oko 1,5 miliona evra. I ovaj podatak je nelogičan, jer je SNS prijavila da su ih samo „usluge oglašavanja – politički marketing“ koštale 186.245.045, što je opet više od ukupnih troškova kampanje.

Podaci o troškovima izborne kampanje zbunjuju i kada je reč o SPS. Ta stranka je iz državne kase dobila 85.646.353 ili oko 730.000 evra, od priloga fizičkih lica još 26,4 miliona dinara i još 11 miliona prebacila je iz sopstvenih sredstava za redovan rad, od čega je utrošila 3,6 miliona.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kada se ove brojke saberu ispada da su socijalisti potrošili 115,7 miliona dinara ili oko 985.000 evra.

Međutim, u delu izveštaja gde su pobrojani po stavkama izdaci SPS u kampanji, navodi se da ukupni troškovi iznose 62.922.499 dinara ili oko 535.000 evra.

Na ove i još neke nelogičnosti juče je organizacija Transparentnost Srbija ukazala Agenciji za borbu protiv korupcije.