Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs, Goran Srdanov/Nova.rs, N1, Srpska stranka Zavetnici

Danas se održava konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsednik gradskog parlamenta i sekretar. Ovaj posao će, međutim, obaviti samo odbornici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, jer će opozicija bojkotovati tajno glasanje. Razlog je, kako navode za list Nova, da se istera na čistac ko su ti odbornici opozicije, koje je spominjao predsednik SNS Aleksandar Vučić, a koji su izneverili birače i “preleteli” u tabor vlasti.

Punih dva meseca prošlo je od održavanja izbora u Beogradu i Srbiji, a tek danas se formira gradska vlast. I to samo delom… Odbornici danas glasaju za predsednika Skupštine grada, a pitanje je kada će Beograd dobiti gradonačelnika.

U međuvremenu smo imali svašta.

Trvenja oko toga ko ima koliko odborničkih mesta, da je li u Beogradu pobedila vlast ili opozicija, zatim sastanak dva do izbora najveća protivnika – predsednika SNS Aleksandra Vučića i lidera SSP Dragana Đilasa. To je dalje izazvalo čitav lanac reakcija, raspad najveće opozicione koalicije, izjavu Aleksandra Vučića da ima 60 i više odbornika, što bi značilo da je neko iz opozicije “preleteo” u vlast, pa konačno i najavu Dragana Đilasa da je gradska vlast oročena na šest meseci i da nas na proleće čekaju novi izbori.

Već tradicionalno, tu je bilo i trvenja na relaciji SNS i SPS, zaključno sa rečenicom Aleksandra Vučića – “Socijalisti hoćete u gradu sa Đilasom? Idite sa Đilasom”.

Socijalisti su rekli da hoće, ali ne sa Đilasom, već sa Vučićem.

Nikodijević ostaje na čelu Skupštine

Sve je završeno dogovorom. Kako su prvo mediji pisali, a zatim potvrdio predsednik SPS Ivica Dačić, socijalista Nikola Nikodijević i u ovom mandatu biće na mestu predsednika Skupštine grada Beograda.

Ivica Dačić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

“Koliko su me obavestili Nikola Nikodijević i Aleksandar Antić, koji su o tome razgovarali sa Anom Brnabić, dogovoreno je da će biti koalicija u Beogradu i da će kao i do sada predsednik Skupštine grada biti iz koalicije SPS-JS. Najlogičnije je da to bude Nikola Nikodijević“, rekao je Dačić.

Ko će biti gradonačelnik?

Mnogo pre nego što su održani izbori, zapravo od onog trenutka kada je Aleksandar Šapić najavio utapanje njegovog SPAS u SNS, govorilo se da je on budući gradonačelnik Beograda. Logično, bio je prvi na listi SNS za beogradske izbore, međutim, posle glasanja stvari ne deluju baš dobro po predsednika opštine Novi Beograd. Rezultat koji je SNS osvojio na beogradskim izborima daleko je od zadovoljavajućeg, pa bez SPS ne bi mogli do većine i izgubili bi vlast. Pored toga, Šapić je od izbora u “ilegali” što još više raspiruje sumnje u to da će sesti u fotelju gradonačelnika. Među naprednjacima se spekuliše da veće šanse da sedne u fotelju gradonačelnika ima dr Marija Zdravković, druga na listi SNS u Beogradu i direktorka bolnice “Bežanijska kosa”.

Danas će se na konstitutivnoj sednici glasati o tome, a odnos snaga u gradskom paramentu je takav da koalicija SNS i SPS ima zajedno 56 odborničkih mesta, dok cela opozicija udruženo ima 54. To je i dovoljno da danas izglasaju novog predsednika Skupštine grada i sekretara, međutim, predsednik SNS Aleksandar Vučić nedavno je rekao da u gradskom parlamentu ima najmanje 60 odbornika.

I tu je došlo do problema, zbog kojeg će predsednika Skupštine grada danas birati samo naprednjaci i socijalisti.

Opozicija u tome ne želi da učestvuje.

Posmatramo i brojimo

U javnost je sa ovim stavom prvo izašao lider koalicije NADA Miloš Jovanović. On je objasnio da je glasanje tajno i koalicija ne želi da bude deo spekulacija ko je kako glasao, ako vladajuća koalicija dobije više glasova nego što ima osvojenih odborničkih mesta.

Milos Jovanovic
Miloš Jovanović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Isti stav zastupaju i ostali predstavnici opozicije.

Da neće glasati potvrdio je za Novu šef odborničke grupe DS Filip Tatalović.

“Svakako nećemo glasati, ako kandidat bude predložen iz SNS i SPS. Nećemo napuštati salu, da ne bi bilo nekih manipulacija s listićima, uredno ćemo voditi evidenciju ko je izašao po listić, samim tim i glasao”, kaže Tatalović.

Ista je situacija i u SSP Dragana Đilasa i Narodnoj stranci Vuka Jeremića.

Odbornica SSP Ana Gođevac kaže da je ovo prilika da se vidi koji su to opozicioni odbornici iznereverili poverenje birača.

“SSP, PSG, Pokret za preokret i sindikat “Sloga” formiraće zajedničku odborničku grupu. Danas nećemo glasati. Želimo da vidimo koja je to većina o kojoj Vučić priča i koji su to opozicioni odbornici izneverili birače”, rekla je Gođevac.

Moramo sprema iznenađenje

Kandidat za gradonačelnika koalicije Moramo Dobrica Veselinović za Nova.rs kaže da javno glasanje nije predviđeno poslovnikom, ali da su spremili interesantnu taktiku koju za sad ne bi otkrivao.

„Na Srpskoj naprednoj stranci je da predloži predsednika skupštine i za to obezbedi većinu, a na nama je da konačno prokažemo ko od opozicije radi za Srpsku naprednu stranku“, rekao je Veselinović.

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović kaže da će njihovi odbornici napustiti salu dok se glasanje ne završi.

“Aleksandar Vučić je rekao da imaju 60 i više odbornika, a znamo da sa SPS imaju 56. Ako se na kraju ispostavi da ih zaista imaju više od tog broja, mi ćemo na ovaj način jasno staviti do znanja da to nisu naši glasovi i sprečićemo mogućnost manipulacije.”

Slična je situacija i sa Srpskom strankom Zavetnici. Šefica njihove odborničke grupe Bojana Bukumirović kaže za Novu da će ostati dosledni onome što su rekli i pre izbora, a to je da neće podržati koaliciju SNS i SPS.

“Čitav proces kreiranja beogradske vlasti je netransparentan, članovi rukovostva SNS i SPS nisu upoznati sa kadrovskim i programskim rešenjima, pa je besmisleno da se danas bilo o čemu diskutuje. Ono što je sasvim sigurno, to je da nećemo glasati za kadrovska rešenja koalicije SNS i SPS”, rekla je Bukumirović.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić o budućnosti opozicije i promenama nakon sastanka Vučić-Đilas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare