Veselinović na Zagrebačkom plenumu pozvao na što bližu regionalnu saradnju
Dobrica Veselinović Foto: Ne davimo Beograd

Dobrica Veselinović iz koalicije "Moramo" izjavio je da će na sutrašnjoj sednici Skupštine Beograda u lajv prenosu "pokazati ko je na čijoj strani" iako je glasanje za predsednika te institucije - tajno. Kazao je da će tražiti promenu poslovnika Grada - "da znamo tačno za šta ko glasa, da se uvede prenos skupštine i da su materijali dostupni javnosti". Navodi da će u gradsku skupštinu uvesti novu dinamiku, jer će biti "jednom nogom na ulici, jednom u institucijama". Kaže da je nedopustivo i neozbiljno da od kandidata koji je "valjda osvojio većinu" - Aleksandra Šapića - nema ni traga ni glasa od izbora.

Glasovi Beograđana na beogradskim izorima 3. aprila sutra će se konačno pretočiti u novi saziv gradske Skupštine. Konstitutivna sednica zakazana je za sutra, a pripreme u novim odborničkim gupama su u uveliko u toku.

Očekuje nas staro stanje, saradnja naprednjaka i socijalista, iako smo dugo čekali odgovor na to pitanje – da li će je biti, podseća reporter N1.

Sutra, kada se bude birao prvi čovek gradskog parlamenta, jedini kandidat biće Nikola Nikodijević. Računa se da će Nikodijević biti treći put odabran za predsednika Skupštine Beograda. Pitanje je samo s koliko glasova.

Ono što bi moglo da bude promena u odnosu na prethodne godine jeste da će i konačno opozicija – njihovih pet lista – ući u salu gradske Skupštine. To nismo imali prethodnih godina, ona se uglavnom okupljala ispred sale i držala tu konferencije za medije.

„Bićemo jednom nogom na ulici, jednom u institucijama“

Dobrica Veselinović kaže da koalicija „Moramo“ ostaje jedinstvena, navodeći da oni čine „drugu najjaču snagu u gradskom parlamentu, posle SNS“. Ja sam siguran da ćemo mi diktirati opozicioni rad i da ćemo biti sa građanima svuda gde se krši javni interes, dodaje.

Glasanje za predsednika Skupštine Grada Beograda je tajno. „Po Poslovniku je jasno definisano da je to tajno, ali postoje neki drugi mehanizmi i taktike koje ćemo sutra da primenimo, da ne otkrivamo… I jasno ćemo sutra, u lajv prenosu, da pokažemo ko su ljudi koji su glasali, ili nisu glasali“, dodao je Veselinović, navodeći da će pokazati ko je odabrao koju stranu.

Sa ostalima u opoziciji, kako kaže, održavaju tehničke i najbazičnije kontakte, ali da „zadržavaju svoju autonomiju, svoju ofanzivu i svoj jedinstveni pristup tome kako treba da funkciniše rad opozicione odborničke grupe“. „Mislim da će to biti novina u ovdašnjoj gradskoj skupštini, bićemo jednom nogom na ulici, jednom u institucijama i mislim da će to promeniti celokupnu dimnamiku u skupštini“, kaže.

Opširnije u tekstu N1.

BONUS VIDEO: Vesić se nije pojavio na suđenju sa aktivistima pokreta „Ne davimo Beograd“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar