Foto: Nova.rs, N1, Nemanja Jovanović

Tri ključne stranke koalicije Ujedinjena Srbija u parlamentu imaće svoje poslaničke klubove. Postavlja se pitanje kome će se prikloniti nestranačke ličnosti, koje su u Skupštinu ušle sa njihove liste.

Iako konačni rezultati izbora još nisu proglašeni, izvesno je da će lista “Ujedinjeni za pobedu Srbije” imati 38 mandata u republičkom parlamentu. Od tog broj pet poslanika biće nestranačke ličnosti, koje su predložile SSP, DS i NS, a većina do sada nije učestvovala u radu parlamenta.

To ne važi samo za Vladetu Jankovića, nekadašnjeg potpredsednika DSS, koji je bio poslanik u tri mandata, a poslednji put u saveznoj skupštini i to u periodu od 1996. do 2000. godine.

Vladeta Janković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je rekao u kratkom razgovoru za Nova.rs, još ne razmišlja o radu u parlamentu, niti želi da se izjašnjava u kom poslaničkom klubu će da bude.

“Još je rano da o tome razmišljam”, naveo je Janković za naš portal, koji je na listi postavljen sa kvote Narodne stranke.

Poslanik u novom sazivu parlamenta biće i Gordana Matković. Bila je ministarka u prelaznoj vladi (od oktobra 2000. do januara 2001), kao i u Vladi Zorana Đinđića, ali poslaničko iskustvo nije imala.

Gordana Matković Foto:N1

Ona je kratko za Nova.rs rekla da će biti u poslaničkom klubu Demokratske stranke, koja ju je i predložila za poslanika.

Aktivistkinja iz Brusa Marija Lukić takođe će prvi put sesti u poslaničke klupe i to će biti njeno prvo ozbiljnije političke iskustvo.

Ona za naš portal navodi da će biti u poslaničkoj grupi koji će voditi Marinika Tepić (SSP). On kaže da trenutno nema neka posebna osećanja ni prevelik entuzijazam zbog ulaska u Skupštinu.

Marija Lukić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Možda zbog toga što još nije formirana vlada, nismo položili ni zakletvu, a ni izbori nisu završeni. Svakako ću se boriti i zalagati, a na tome već radim, na dopunama i izmenama zakona koje se odnose na prevenciju nasilja nad ženama i zaštiti žena od nasilja, ne samo seksualnog, nego bilo koje vrste nasilja. Ono što ne može da se očekuje od mene jeste da ćutim”, kaže Lukić.

U poslaničkom klubu SSP biće i Vladimir Obradović, profesor sa FPN. On kaže da će o temama odnosno o oblastima kojima će se baviti biti razgovora kada bude konstituisan parlament i formirana poslanička grupa.

Vladimir Obradovic
Vladimir Obradović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Napravićemo plan ko će se kojim temama baviti. Ja sam se svojevremeno u svom stručnom radu bavio parlamentom, radio sam neke projekte za službe parlamenta”, kaže za Nova.rs Obradović.

Upitan šta očekuje od budućeg skupštinskog saziva i da li misli da će atmosfera na sednicima biti ista kao i u prethodnom mandatu, kada su poslanici SNS vodili kampanju protiv svakog ko drugačije misli, on navodi da očekuje da će se politika sa Andrićevog venca vratiti u republičku skupštinu.

“Ove neke postizborne izjave koje su išle u pravcu smirivanja tenzija nisu garancija, ali ulivaju nada da će retorika da se upriliči Domu skupštine. Ostaje nam da se nadamo”, navodi Obradović.

Foto: Nova.rs

Za ulazak u poslaničke klupe kvalifikovao se i glumac Branislav Tomašević, koji za Nova.rs navodi da će biti deo poslaničke grupe Narodna stranka. O tome šta očekuje i kojim oblastima će se baviti, nije želeo da govori.

“Čekam prvo da se sve to reši. Ne bih da pričam ništa unapred, dok se ne formira Skupština”, navodi Tomašević.

BONUS VIDEO Ivica Dačić o izbornim rezultatima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare