Foto:Nova.rs; FoNet/Zoran Mrđa

Predstojeći saziv srpskog parlamenta biće značajno drugačiji u odnosu na onaj koji je formiran nakon izbora 2020. godine. Prisustvo opozicije u Skupštini garantuje i veći broj poslaničkih grupa, a već se može naslutiti ko će predvoditi pojedine stranke u najvišem zakonodavnom telu u zemlji.

Pročitajte još...

Srpska napredna stranka na nedavno završenim izborima osvojila je 120 poslaničkih mesta u Skupštini. U prethodnom sazivu parlamenta, naprednjake je predvodio Aleksandar Martinović, dok je njegov zamenik bio Vladimir Orlić. Upravo se njih dvojica pominju i kao potencijalni šefovi nove poslaničke grupe SNS.

“Mnogo će to zavisti od eventualnog angažmana Aleksandra Martinovića. Ukoliko on dobije poziciju u Vladi Srbije, onda će Orlić biti šef poslaničke grupe”, navodi izvor “Nove” iz vladajuće stranke.

SPS – odvojeno od Palme, Dačić možda šef poslaničke grupe

Ni u SPS-u do kraja nije poznato ko će biti šef poslaničke grupe u Skupštini i to će najviše zavisiti od toga da li će ova partija biti deo nove izvršne vlasti. Po rasporedu na izbornoj listi, mesto šefa poslaničke grupe bi trebalo da pripadne Ivici Dačiću, ipak, ukoliko socijalisti budu deo nove vladajuće većine i lider socijalista dobije neku funkciju, mesto šefa poslaničke grupe preuzeće Đorđe Milićević, koji je tu ulogu obavljao i prethodnom skupštinskom sazivu.

Ivica Dacic
Ivica Dačić raspisao izbore Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako saznajemo, SPS sasvim sigurno neće formirati zajedničku poslaničku grupu sa kaolicionim partnerom Jedinstvena Srbija.

“Kao što je bilo i nakon prethodnih izbora, formiraće se odvojeni klubovi, a drugu grupu će predvoditi Dragan Marković Palma”, navode izvori “Nove”.

Ko predvodi opoziciju u Skupštini

Poslanici s liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije” sasvim sigurno će formirati tri odvojene grupe. Šefica poslaničkog kluba Stranke slobode i pravde biće Marinika Tepić, dok će Miroslav Aleksić predvoditi poslanike Narodne stranke.

Demokratska stranka, čiji je predsednik Zoran Lutovac bio drugi na izbornoj listi “Ujedinjenih“, takođe će imati svoj odvojeni klub.

Zoran Lutovac Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kako nam je rečeno iz te partije, razgovori o tome ko će biti šef njihove poslaničke grupe će tek uslediti, ali je sasvim izvesno da će to biti Lutovac.

“To je logično, imajući u vidu da je on lider stranke, a i da je bio drugi na listi”, rečeno je “Novoj” iz DS.

Boško Obradović predvodi Dveri

“Patriotski blok” koji čine čine Dveri i deo POKS-a, izvesno će imati odvojene klubove u parlamentu. U ranijoj izjavi za Nova.rs, Boško Obradović je rekao da će o načinu nastupa u Skupštini tek razgovarati, a sada tvrdi da ima veliki motiv da, kao šef poslaničke grupe Dveri, dokaže svoju političku zrelost.

“Kad sam u junu 2020. godine kao narodni poslanik održao završnu konferenciju za medije u skupštinskom holu pred nastupajući bojkot izbora, obećao sam da ću se vratiti. I evo nas ponovo u Narodnoj skupštini, ali kao stariji, zreliji i iskusniji. Imam veliki motiv da kao budući šef poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri to i dokažem na delu, kao i da predstavim naš konkretan politički program za koji sam siguran da je najbolji za Srbiju”, poručuje Obradović.

Medju nama Među nama
Boško Obradović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Koalicija “NADA”, koju čine DSS i drugi deo Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije, takođe će morati da odluči na koji način će nastupiti u Skupštini i da li će stranke funkcionisati kroz odvojene poslaničke klubove. Ono što je izvesno to je da će DSS u parlamentu predvoditi njihov lider Miloš Jovanović.

Pročitajte još...

Stranka „Zavetnici“ jedina je koja je nastupila samostalno na prethodnim izborima i njih će u parlamentu, kako je to ranije najavljivano, predvoditi Milica Đurđević Stamenkovski.

„Moramo“ u Skupštini – predvode ih Zelenović ili Ćuta

Predstavnici koalicije „Moramo“ još uvek nisu odlučili na koji način će delovati u Skupštini, da li će imati više poslaničkih klubova i ko će biti šef njihove grupe. Ovu grupaciju, čiju okosnicu čine Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Zajedno za Srbiju, ukoliko ostane na okupu u parlamentu, predvodiće ili Nebojša Zelenović, predsednik ZZS ili Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

BONUS VIDEO: Iz Skupštine odlaze Kebara i Langura – pogledajte „najblistavije“ momente SNS bisera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar