Foto:Arhiva Nova.rs; ATA Images;

Većina stranaka u Srbiji u svom vlasništvu nema nekretnine, ali zato jedna ima za sve njih, a to je Socijalistička partija Srbije. Prema podacima iz katastra socijalisti su vlasnici, suvlasnici ili držaoci više desetina nakretnina koje ukupno broje neverovatnih 11.111 metara kvadratnih. Njihov koalicioni partner Srpska napredna stranka u ovom slučaju nije nadmoćnija jer je vlasnik "skromnih" 2.836 kvadrata. Pored njih još samo jedna stranka u Srbiji ima nekretnine, a to je SRS, dok su ostali "beskućnici".

Zahvaljujući tome što su pravni naslednici Saveza komunista i Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, Socijalistička partija Srbije poseduje brojne nekretnine.

Prema podacima iz katastra socijalisti su vlasnici, suvlasnici i držaoci raznih objekata u više desetina gradova i opština u Srbiji, a njihova ukupna površina iznosi 11.111 kvadratnih metara.

Iako se većina stranačkih prostorija socijalista u Beogradu nalazi u jednoj višespratnici na adresi Studentski trg broj 15, prema podacima iz katastra ta zgrada je u društvenom vlasništvu, a ne socijalista.

Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

SPS u Beogradu, verovali ili ne, poseduju samo jedan lokal od 65 kvadrata na adresi Višegradska 3.

Najviše nekretnina poseduje u Kuršumliji, ukupno šest, od čega pet poslovnih prostora od po 173,156,137, 173 i 42 metara kvadratna i jedan objekat od 203 kvadrata. Zatim u Temerinu gde poseduju četiri objekta od po 1316, 156,11 i 9 kvadratnih metara.

Po tri nekretnine socijalisti imaju u Sokobanji, Bosilegradu, Baškoj Topoli, Aranđelovcu i Vrbasu. Držaoci su dve nekretnine u Vranju, u Inđiji su suvlasnici takođe dve nekretnine i vlasnici su dva objekta od po 250 i 305 kvadrata u Smederevu.

Držaoci su jednog objekta u Ćićevcu od 334 kvadrata, suvlasnici po jedne nekretnine u Velikoj Plani, Dimitrovgradu, Tutinu, Čačku, Kosjeriću i Vrnjačkoj Banji.

I tu se ne završava niz, još po je jednu nekretninu poseduju u Golupcu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Ražnju, Raškoj Crnoj Travi i Užicu.

PROČITAJTE JOŠ:

A kad već poseduje tolike nekretnine, što od njih ne bi i zarađivali. Kako je CINS ranije pisao, prema podacima koje su prikupili i objavio u bazi stranačkih finansija, u periodu od 2015. do kraja 2020. na račune socijalista od zakupaca njihovog poslovnog prostora leglo oko 2,3 miliona evra.

Istraživanje je pokazalo da su među zakupcima nalaze brojne javne institucije koje prostorije od SPS iznajmljuju čak i kad postoje gradske koje zvrje prazne.

Nekretnine naprednjaka

Prva nekretnina do koje je došla Srpska napredna stranka je poslovni prostor u Starom Merkatoru na Novom Beogradu. Naime, pre šest godina, pet lokala ukupne površine od 590 kvadrata naprednjacima je poklonio Velibor Jovanović, tada odbornik SNS.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je pisao CINS, iako u ugovoru o poklonu nije bila navedena cena nepokretnosti, odnosno vrednost tog poklona, u finansijskom izveštaju SNS-a se videlo da je Jovanović 2017. donirao stranci poslovne prostorije u vrednosti od 156 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra.

Bilo je jasno da je reč o nedozvoljenoj donaciji, pošto znatno premašuje iznos koji je jedno fizičko lice po zakonu moglo da pokloni političkoj stranci.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sudeći po zvaničnim podacima iz katastra nepokretnosti, u međuvremenu, naprednjaci su značajno uvećali kvadraturu svojih prostorija u Novom Beogradu i u svoje vlasništvo pribavili nekoliko nekretnina – i to u Beogradu, Kruševcu, Novoj Crnji i na Paliću.

Za početak, sada je ukupna površina svih SNS lokala u Starom Merkatoru 1.276 m2, a umesto pet lokala, koliko im je poklonjeno 2017, ima ih ukupno sedam i to od 418, 317, 268, 174, 12, 18 i 69 kvadratnih metara korisne površine.

Salaš na Paliću

Tokom 2019. SNS je kupila nekretnine na Paliću, a prema pisanju CINS-a iz oktobra 2021, reč je o salašu, na kojem se, između ostalog održavaju treninzi i edukacija SNS omladine. Salaš je plaćen sedam miliona dinara ili oko 60.000 evra.
Prema podacima iz katastra, ukupna površina svih objekata na Paliću, koji su u vlasništvu naprednjaka, sada iznosi 693 kvadrata. Ne računajući zemljište, SNS tamo poseduje tri porodično-stambene zgrade površine od po 180, 89 i 178 m2, zatim dve pomoćne zgrade od 20 i 15 kvadrata i još jedan objekat od 211 kvadratnih metara za koji nije poznata namena.

Lokali u Kruševcu i Novoj Crnji

U vlasništvu SNS je i lokal u Kruševcu, površine od 396 kvadrata, a mediji su pisali da je i ove prostorije SNS dobio na poklon i to od isto odbornika kao u Beogradu. Na ovaj objekat stavljena je hipoteka zbog kredita od 2.000.000 evra.

Naprednjaci su vlasnici i dva lokala u Novoj Crnji koji imaju površinu od 384 i 87 metara kvadratnih.

Srpska radikalna stranka

Srpska radikalna stranka, takođe poseduje određene nekretnine u svom vlasništvu. Prema podacima iz katastra oni poseduju dva objekta u Novoj Crnji od po 9 i 254 kvadrata.

Pored ova dva objekta radikali su zgradu Magistrata u Zemunu 1998. godine zakupili u trajanju od 30 godina za iznos od 200.000 maraka. Površina od 2.153 kvadrata plaćena je 1,57 dinara za metar kvadratni mesečno, zbog čega je kasnije zatražena sudska revizija.

Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Ona je, međutim, 2009. godine odlukom Vrhovnog suda odbijena, pa su radikali nastavili da koriste zgradu na Magistarskom trgu.

Kao stranačke prostorije, koriste i kuću koju je kupio lider stranke Vojislav Šešelj. Reč je o objektu od 345 kvadrata, koji se nalazi u Školskoj ulici u mestu Hrtkovci.

S druge strane, prema zvaničnim podacima iz Katastra, Stranka slobode i pravde, Novi DSS, Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Srpski pokret obnove, PUPS, Pokret socijalista nemaju nijednu nekretninu u svom vlasništvu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare