Srpska napredna stranka poseduje više od 2.000 kvadrata poslovnog prostora u Novom Beogradu, u Kruševcu i Novoj Crnji, a u njenom vlasništvu je i salaš na Paliću, ukupne površine od blizu 700 m2. Naprednjaci su zvanično prijavili da je vrednost njihovih nekretina tokom 2021. iznosila 281,2 miliona dinara ili oko 1,8 miliona evra, iako je jasno da je verovatno samo prostor na Novom Beogradu vredan toliko.

Prva nekretnina do koje je došla Srpska napredna stranka je poslovni prostor u Starom Merkatoru na Novom Beogradu. Naime, pre šest godina, pet lokala ukupne površine od 590 kvadrata naprednjacima je poklonio Velibor Jovanović, tada odbornik SNS.

Kako je pisao CINS, iako u ugovoru o poklonu nije bila navedena cena nepokretnosti, odnosno vrednost tog poklona, u finansijskom izveštaju SNS-a se videlo da je Jovanović 2017. donirao stranci poslovne prostorije u vrednosti od 156 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra.

Bilo je jasno da je reč o nedozvoljenoj donaciji, pošto znatno premašuje iznos koji je jedno fizičko lice po zakonu moglo da pokloni političkoj stranci.

Sudeći po zvaničnim podacima iz katastra nepokretnosti, u međuvremenu, naprednjaci su značajno uvećali kvadraturu svojih prostorija u Novom Beogradu i u svoje vlasništvo pribavili nekoliko nekretnina – i to u Beogradu, Kruševcu, Novoj Crnji i na Paliću.

Lokali na Novom Beogradu i kredit od dva miliona evra

Za početak, sada je ukupna površina svih SNS lokala u Starom Merkatoru 1.276 m2, a umesto pet lokala, koliko im je poklonjeno 2017, ima ih ukupno sedam i to od 418, 317, 268, 174, 12, 18 i 69 kvadratnih metara korisne površine.

CINS je pisao, pozivajući se na izveštaj Državne revizorske institucije za 2019, da su naprednjaci lokal od 418 m2 kupili u avgustu 2019. i platili ga 43,5 miliona dinara ili oko 370.000 evra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U pitanju je bilo nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma “Beolink”, a vlasnica prostora bila je supruga direktora te firme Saše Stojkovića. On je rekao da je kupoprodajni ugovor potpisan sa Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Inače, na šest od ukupno sedam lokala stavljena je hipoteka u maju 2020, a sudeći po podacima iz Katastra, teret na te prostorije je stavljen zbog kredita od dva miliona evra koji su naprednjaci podigli u maju 2020. Kako je navedeno u zabeležbi, rok za otplatu kredita je novembar 2021, a mesečna rata iznosila je oko 167.000 evra. Ova napomena i dalje je istaknuta u katastru, pa je zato nepoznato da li je SNS otplatila ovaj kredit.

Salaš na Paliću

Tokom 2019. SNS je kupila nekretnine na Paliću, a prema pisanju CINS-a iz oktobra 2021, reč je o salašu, na kojem se, između ostalog održavaju treninzi i edukacija SNS omladine. Salaš je plaćen sedam miliona dinara ili oko 60.000 evra.

Prema podacima iz katastra, ukupna površina svih objekata na Paliću, koji su u vlasništvu naprednjaka, sada iznosi 693 kvadrata. Ne računajući zemljište, SNS tamo poseduje tri porodično-stambene zgrade površine od po 180, 89 i 178 m2, zatim dve pomoćne zgrade od 20 i 15 kvadrata i još jedan objekat od 211 kvadratnih metara za koji nije poznata namena.

Lokali u Kruševcu i Novoj Crnji

U vlasništvu SNS je i lokal u Kruševcu, površine od 396 kvadrata, a mediji su pisali da je i ove prostorije SNS dobio na poklon i to od isto odbornika kao u Beogradu. Naprednjaci su vlasnici i lokala u Novoj Crnji koje imaju površinu od 384 kvadratna metra.

Ove šestosobne prostorije SNS-a nalaze se u prizemlju tržnog centra, u kome je smešten opštinski odbor naprednjaka.

Teško je proceniti kolika je ukupna vrednost svih nekretnina koje su u vlasništvu ove stranke. Prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2021, svi građevinski objekti naprednjaka vrede 218.244.276 dinara ili oko 1,8 miliona evra.

U tu procenu je teško poverovati, budući da je 2017. vrednost oko 500 kvadrata poslovnog prostora u Starom Merkatora iznosila oko 1,3 miliona evra. Sada ta ista stranka samo na toj istoj lokaciji u svom vlasništvu ima blizu 1.300 kvadratnih metara.

BONUS VIDEO Vozni park SNS-a ispred MTS dvorane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar