Aleksandar Bocan Harčenko nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Oštra opomena i poruka Srbiji „ne zaboravite koliko ste zavisni od nas“, koja se graniči sa „neprihvatljivom pretnjom“ mogu se pročitati iz izjave ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka – da bi uvođenje sankcija Rusiji naštetilo srpskoj ekonomiji i socijalnoj sferi, kako kaže Miloš Nikolić, predsednik Libeka i urednik portala Talas.

Tenzije u vezi sa (sada otkazanom) posetom ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, nastavljaju se i nakon što je zvanično potvrđeno da Lavrov u Beograd neće doći zbog zabrane preleta njegovog aviona od strane Crne Gore, Severne Makedonije, i Bugarske.

Odluku o otkazivanju posete saopštio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, na jutrošnjem sastanku.

Bocan-Harčenko se ovim povodom služio i, za diplomatiju neoubičajeno oštrim tonovima, te je rekao za ruski dnevnik Izvestija da ukoliko Srbija uvede sankcije Rusiji, odnosno usaglasi se sa Zapadom po ovom pitanju, to neće biti dobro za nju.

Nikolić kaže da je ova izjava „neka vrsta oštre opomene koja se graniči sa neprihvatljivom pretnjom“.

– Ovo je, čini mi se, prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu, da neko ispred Ruske federacije tako ogoljeno i nedvosmisleno podseti javnost da će biti ozbiljnih posledica po našu ekonomiju, ali i po naše društvo, kako je naglasio, u slučaju uvođenja sankcija Putinovom režimu – navodi on.

Nikolić kaže da je važno sagledati ceo kontekst ove izjave, odnosno intervju u kome je Harčenko izneo pomenutu opomenu.

– Taj pasus počinje njegovom konstatacijom da neće da koristi reč “zavisnost“ u opisivanju srpsko-ruskih ekonomskih odnosa jer mi, po njegovim rečima, ne težimo nekoj zavisnosti već “partnerstvu i međusobnom razumevanju“. Tek kroz taj osvrt mi dobijamo širu sliku o poslatom signalu. Poruka je jasna – ne zaboravite koliko ste zapravo zavisni od nas i kakvu bismo štetu mogli da vam napravimo ukoliko ne donesete odluku u skladu sa našim interesima – tumači Nikolić.

On zaključuje da ovo jeste par ekselans vrsta političkog pritiska neuobičajena za jednog diplomatu, uz zabrinjavajuće nepoštovanje zemlje domaćina jer je izrečena u formi oštre opomene.

Opširnije pročitajte na sajtu Danasa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar