Opozicija će u novom sazivu Skupštine Srbije imati najmanje sedam poslaničkih klubova, uz mogućnost da naknadno budu formirana još tri. Razlog za veći broj poslaničkih klubova je, kako kažu u koaliciji “Srbija protiv nasilja” samo jedan - da se obezbedi veća efikasnost opozicije u parlamentu i dobije više vremena za raspravu.

Uoči sutrašnje konstitutivne sednice republičkog parlamenta, opozicija s liste “Srbija protiv nasilja” još razmatra na koji način će nastupati.

Kad je reč o broju poslaničkih klubova, u ovoj koaliciji kažu da je dogovor da budu što efikasniji i da obezbede maksimalno vreme za raspravu. A to mogu da urade samo deljenjem u više poslaničkih klubova. U ovom trenutku je sigurno da će ih SPN imati najmanje šest.

Moguće je da ih u SPN bude i devet

Stranka slobode i pravde za sad će imati jedan poslanički klub sa 19 poslanika, od čega 16 pripada SSP, zajedno sa Pokretom za preokret i Slogom, dok tri poslanika ima Pokret slobodnih građana Pavla Grbovića.

U narednom periodu, postoji mogućnost da se iz ovog poslaničkog kluba formira još jedan, ali mogućnost za to nije velika.

PROČITAJTE JOŠ...

Zatim sledi Narodni pokret Miroslava Aleksića, na čijoj kvoti su i Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute i Novo lice Srbije Miloša Parandilovića. Oni takođe imaju 19 poslanika.

U ovom trenutku izvesno je da će oni biti podeljeni u dva kluba. Jedan će činiti NSP Miroslava Aleksića, a u drugom će biti Aleksandar Jovanović Ćuta i Miloš Parandilović.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Aleksić ovim povodom za Novu kaže da se na ovaj način dobija više vremena za raspravu, jer svaki šef poslaničke grupe dobija po 20 minuta, a u slučaju da “Srbija protiv nasilja” ostane u jednom poslaničkom klubu, onda bi cela koalicija dobila toliko.

“To je stvar taktike i racionalnog ponašanja”, kaže Aleksić.

To potvrđuje i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog pokreta.

“Moj i klub Miloša Parandilovića će se zvati “Ekološki ustanak – Novo lice Srbije”, a činiće ga ukupno sedam poslanika”, kaže Jovanović.

Pokret Srce Zdravka Ponoša imaće 9 poslaničkih mandata i mogućnost da formira poslaničku grupu, dok će 10 poslanika imati Zeleno levi front Radomira Lazovića, što je za pet poslanika više nego u prethodnom sazivu.

Foto:TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Demokratska stranka u novom skupštinskom sazivu imaće osam poslanika, dva manje nego lane. Nebojša Zelenović i stranka Zajedno neće imati svoje predstavnike u parlamentu, jer su prilikom dogovora o kvotama uoči izbora, svoj redosled na listi do 70 poslanika ustupili DS-u.

Kako saznajemo, postoji mogućnost da se i poslanički klubovi Narodnog pokreta Srbije i Zeleno-levog fronta, takođe podele na dva, jer imaju dovoljno poslanika, a konačna odluka će biti doneta u narednim danima.

Koalicija NADA takođe ima mogućnost da formira dva kluba, ali poslanik Novog DSS Predrag Marsenić za Novu kaže da su za sad bliži odluci da ostanu u jednom poslaničkom klubu sa POKS Vojislava Mihailovića, kao što je bio slučaj i prethodne godine.

Bez potpredsednika Skupštine i šefova odbora

Kad je reč o načinu na koji će opozicija nasupati na sutrašnjoj sednici, ali i u narednom periodu, za sad se zna da Demokratska stranka neće prisustvovati konstituisanju parlamenta, dok će ostale stranke opozicije to uraditi. Najavljeno je da će biti opstrukcije rada parlamenta, međutim, opozicija s liste “Srbija protiv nasilja” za sad nije otkrila detalje.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako nezvanično saznajemo, planirano je da SSP kao najveći poslanički klub, u ovom sazivu ne predloži kandidata za potpredsednika Skupštine, koje joj pripada, a razmatra se i mogućnost da niko iz koalicije ne da predloge za predsednike skupštinskih odbora.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare