Foto:Izvor 021.rs; Tanjug/Nenad Mihajlovic; Nova.rs

U Novom Sadu danas se održava protest pod nazivom “Buna protiv mafije”, koji organizuje više nevladinih organizacija, a povodom nasilja na prethodnim demonstracijama koje su održane zbog usvajanja novog Generalnog urbanističkog plana. Kako je potvrđeno za “Novu”, na protest će doći i visoki funkcioneri i članovi niza opozicionih stranaka.

U centru Novog Sada, ispred Policijske stanice u Pavla Papa 46, od 17 sati održava se građanski protest zbog nasilja nad demonstrantima koje su prošlog četvrtka sproveli privatno obezbeđenje i policija. Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje i to na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

“Batinaši i policija predstavljaju i brane mafiju koja vodi ovu državu, a za koju očigledno zakoni ne važe! Ovo ne sme proći bez odgovora svih ljudi kojima je do Novog Sada i Srbije stalo”, piše u pozivu niza organizacija civilnog društva na protest.

Demonstrate su podržali i čuveni srpski glumci i umetnici, kao što su Svetlana Bojković, Gorica Popović, Radoslav Milenković, Dušan Petričić, Goran Marković…

Protestu protiv nasilja u Novom Sadu pridružiće se i predstavnici opozicionih stranaka. Marinika Tepić, potpredsednica SSP, potvrdila je za “Novu” da će se pridružiti demonstrantima. Ona za naš list kaže da građani imaju pravo da protestuju i iskažu svoje protivljenje zbog svake odluke vlasti, ali niko nema pravo da ih zbog toga šikanira i životno ugrožava, a kamoli privatni batinaši.

Marinika Tepić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ići ćemo sa našim gradskim odborom u Novom Sadu, kao i prošli put. Kao što znate, mi smo kao SSP u ponedeljak i utorak podneli dve krivične prijave Tužilaštvu i protiv pripadnika Žandarmerije, pripadnika obezbeđenja i drugih službenih lica, kao i posebu prijavu protiv batinaša iz privatne firme “Intersec team” zbog prekomerne upotrebe sile, protivzakonitog “hapšenja”, jer su se iživljavali nad okupljenim građanima”, navodi Tepić.

U Novi Sad idu i predstavnici DS – Zoran Lutovac i Dragana Rakić, kao i članovi novosadskog odbora DS na čelu sa Nebojšom Novakovićem. Rakić kaže da se građani s pravom bune protiv nasilne i kriminalne gradske vlasti.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Potpuno je jasno da sadašnja gradska vlast u Novom Sadu ima svoju parapoliciju koju sistematski plaća preko različitih sportskih klubova i poslova koji se finaniraju iz gradskog budžeta, a koju koristi za zastrašivanje i fizičko maltretiranje aktivista građanskih i političkih organizacija. Događaji ispred Skupštine od pre sedam dana su još jednom pokazali da su novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, njegovi poslodavci i njegovi saradnici spremni da nasilno odgovore svaki put kada osete da su im ugroženi vlast i poslovne mahinacije”, navodi Rakić.

Ona ističe da građani s pravom negoduju i postavljaju pitanje – čija naređenja slušaju novosadski policajci?

“Da li je posao policije da štiti građane od SNS batinaša ili da tim istim batinašima asistira i dodaje lisice kojima se nezakonito privode i hapse građani”, upitala je Rakić.

Na protest će doći i predstavnici koalicije Moramo. Aleksandar Jovanović Ćuta, budući poslanik u republičkom parlamentu kaže da u Novi Sad dolaze svi – stranka Zajedno, Ekološki ustanak, Akcija, Ne davimo Beograd…

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Idemo zato što Novi Sad treba da bude prestonica kulture, a ne batinjanja i kriminala. Nek dobro razmisli svako šta će se desiti kad bude zakon krenuo da se sprovodi. Svi će oni odgovarati. U ovom bezakonju je tako, ali uskoro će doći vreme kada će zakon da radi. Neka svako dobro razmisli šta radi”, kaže Jovanović za “Novu”.

BONUS VIDEO Novosađanin kom su klečali na vratu: Fizički se oporavljam, psihički će ići teže

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare