Foto:Izvor 021.rs; Tanjug/Nenad Mihajlovic; Nova.rs

Prava drama odvijala se danas na ulicama Novog Sada zbog sednice u Skupštini Vojvodine, na kojoj je u međuvremenu usvojen Generalni urbanistički plan do 2030. godine zbog kog je i sve krenulo, a koji predviđa izgradnju takozvanog Novog Sada na vodi. Privatno obezbeđenje čuvalo je ulaz u zgradu pokrajinskog parlamenta, a najžešći sukob počeo je kada su okupljeni građani probili ogradu, nakon čega je usledila i reakcija policije. Ono što je primetno jeste da u većini slučajeva nasilje sprovode muškarci u civilu, koji obaraju građane na pločnik, uvrću im ruke i kolenom pritiskaju vrat.

Na muškarcu iz Novog Sada zahvat zbog kog je Flojd umro

Foto:izvor 021.rs

Bahato obezbeđenje, za koje se spekuliše da je iz redova SNS, oborilo je muškarca iz Novog Sada na pod. Dok mu je jedan zavrnuo ruku, a koleno držao na leđima, drugi je svom težinom klečao na njegovom vratu. Isti potez korišćen je i prilikom hapšenja Džordža Flojda u Mineapolisu u Americi. Flojd je preminuo jer mu je policajac Derek Šovin klečao na vratu osam minuta i 46 sekundi. On je zbog ubistva Flojda osuđen na 21 godinu zatvora.

Više fotografija sa današnjeg prtesta pogledajte na portalu 021.rs

Batinaši u belom u pohodu na građane 

Privatno obezbeđenje, koje zvanično ne radi u Skupštini Vojvodine, hapsilo je danas građane koji su protestovali zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana.

Pretpostavlja se da je u pitanju obezbeđenje privatne firme bliske SNS, koje je viđano i na poslednjim raspravama u Skupštini grada Novog Sada. Na ovoj fotografiji muškarac u beloj majici, zahvatom sličnim kao u prethodnom slučaju, zadržava muškarca.

„Novosadskog Flojda“ udaljavaju sa protesta 

Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Kako tvrdi novinarka Nova.rs koja se nalazila na licu mesta, pojavilli su se snimci gde osobe u civilu, na čijim majicama piše samo „obezbeđenje“, hapse građane, bez obzira na to što nisu zvanično obezbeđenje Skupštine Vojvodine. Isti ljudi koji su ga savladali, tako što su mu zavrtali ruku i klečali na vratu, muškarca iz Novog Sada udaljavaju sa protesta.

Policajac obara čoveka na pločnik 

Foto: Nenad Mihajlović/nova.rs

Muškarac koji po sebi ima zelenu farbu, koju su prethodno građani u znak protesta bacili na policiju, pao je na pločnik ispred Skupštine Vojvodine. Njega osim policajca, za ruku i nogu drže dva muškarca u civilu.

Demonstranti i policija oči u oči

Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

U jednom trenutku, dok je trajao protest besni građani prosuli su zelenu farbu na kordon policajaca i probili ogradu koja je bila postavljena ispred pokrajinskog parlamenta.

PROČITAJTE JOŠ

U celom metežu, budući narodni poslanik u republičkog parlamentu iz pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović pokušao je da uđe u Skupštinu, ali mu obezbeđenje nije dozvolilo. Nekoliko muškaraca napalo je Lazovića, zavrnulo mu ruku, oborilo ga na zemlju, a zatim i udaljilo.

Četvorica siledžija savladali su i oborili muškarca na zemlju 

Protest u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Četvorica muškaraca, takođe u civilu, držala su jednog od demonstranata tako da mu je glava sve vreme bila na pločniku.

Epilog – GUP usvojen, protesti i dalje mogući 

Foto: Nenad Mihajlović/nova.rs

Kako prenosi novinarka Nova.rs, za novi GUP glasalo je 63 odbornika vladajuće koalicije, dok su protiv bili članovi DSS i SRS.

Kuriozitet je da sednici nisu prisustvovali članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koji tvrde da su na godišnjem odmoru, te da zbog toga njihova četiri predstavika nisu bila na današnjoj sednici.

Protest protiv GUP Novog Sada trajao je nekoliko sati, a završio se nakon što je demonstrantima javljeno da je, uprkos njihovom protivljenju, GUP ipak usvojen.

Na protestu je bilo više nasilnih incidenta, koji su započeli tako što su demonstranti pokušali da probiju ogradu koja je rano jutros postavljena ispred Skupštine Vojvodine gde se održava sednica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su dvojica demonstranata uhapšena i protiv njih će biti podnete krivične prijave zbog napada na službeno lice.

BONUS VIDEO: Najkrvaviji momenti protesta u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar