Uoči burne sednice u Skupštini Vojvodine gde se raspravljalo o Generalnom urbanističkom planu (GUP), građani su se sukobili sa policajcima, nakon čega je deo njih priveden. Bačen je suzavac, policija je polivena zelenom farbom, članu pokreta Ne davimo Beograd Radomiru Lazovića uvrnuli su ruku, a obezbeđenje u civilu hapsilo je građane.

Kako je sve počelo?

Generalni urbanistički plan (GUP) bio je mesecima na javnom uvidu, a javne rasprave završale su se u suzavcu i incidentima. Intervenisala je policija, hapšeni su građani, ali je GUP nastavio po ustaljenoj proceduri.

U takvoj atmosferi dočekana je današnja sednica kada su građani počeli da se okupljaju ispred zgrade Skupštine Vojvodine.

Privatno obezbeđenje ispred zgrade, policija polivena farbom

Građani su već oko devet sati počeli da se okupljaju, a zgrada „Banovine“ od jutros je omeđena zaštitnom ogradom. Ulaz su čuvali pripadnici privatnog obezbeđenja u belim majicama, koji nezvanično predstavljaju deo obezbeđenja SNS.

Nakon toga, okupljeni su se grupisali i krenuli ka zgradi Skupštine. U trenutku kada su odlučili da probiju ogradu, policijske jedinice sa štitovima i kordonima pružili su otpor i počeli da odbijaju građane.

Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Usledilo je guranje, udaranje, a u jednom momentu građani su prosuli zelenu farbu po štitovima i policajcima.

U celom metežu, budući narodni poslanik u parlamentu iz pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović pokušao je da uđe u Skupštinu, ali mu obezbeđenje nije dozvolilo. Nekoliko muškaraca napalo je Lazovića, zavrnulo mu ruku, oborilo ga na zemlju i zatim su ga izbacili iz zgrade.

Muškarci u belom štitili zgradu – u pitanju obezbeđenje SNS?

Privatno obezbeđenje, koje zvanično ne radi u Skupštini Vojvodine, hapsilo je danas građane koji su protestovali zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana.

Pretpostavlja se da je pitanju obezbeđenje privatne firme bliske SNS, koje je viđano i na poslednjim raspravama u Skupštini grada.

Foto: Nenad Mihajlović/nova.rs

Novinari su pitali i gradonačelnika Miloša Vučevića kako je moguće da civili hapse, ali je gradonačelnik Vučević odbio da odgovori na to pitanje.

Dok je skupština trajala, obezbeđenje je brutalno tuklo građane, a njih nekolicina je privedena.

Za Vučevića građani „zgubidani“ koji prave haos

Miloš Vučević Foto: Nenad Mihajlović/nova.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je cilj protesta protiv usvajanja GUP-a bio prekidanje sednice na kojoj će se ovaj urbanistički dokument usvojiti.

Ne znam šta su očekivali? Da nas tuku? Valjda im je to bio cilj. Valjda su želeli da napadnu gradonačelnika, ali da on ne može da se brani, da ne sme ni policija, niti obezbeđenje Skupštine da ga brane. To bi valjda bio vrhunac demokratije. Zamislite da njih, ne daj Bože, neko fizički napadne, šta bi tada rekli? Da su napadnuti aktivisti? Koji aktivisti? Pa pretili su članovima Komisije za planove da će im doći na kućnu adresu, da znaju gde žive. Nigde nema toga da čovek koji nije proveo dva popodneva u Novom Sadu brani Šodroš. Neću da budem deo toga i tog kolorita“, rekao je Vučević.

Epilog – GUP usvojen, protesti i dalje mogući 

Kako prenosi novinarka Nova.rs, za novi plan glasalo je 63 odbornika vladajuće koalicije, dok su protiv bili članovi DSS i SRS.

Kuriozitet je da sednici nisu prisustvovali članovi Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV), koji tvrde da su na godišnjem odmoru, te da zbog toga njihova četiri predstavika nisu bila na današnjoj sednici.

Jedan deo demonstranata i dalje se nalazi ispred zgrade „Banovine“, a policijske snage i dalje obezbeđuju prostor.

Bonus video: Privođenje na protestu u Novom Sadu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare