Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Gradska izborna komisija poništila je lokalne izbore u Šapcu, a kako je izjavio lider ZZS i aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović na tu odluku postoji pravo žalbe o kojoj će odlučivati Upravni sud. GIK-u su uložena 42 prigovora na rad biračkih odbora u toku sprovođenja izbornog procesa, a Zelenović kaže da nijedno glasanje nije počelo u skladu sa zakonom.

Predsednik Gradske izborne komisije u Šapcu Budimir Pavlović potvrdio je danas da su poništeni rezultati lokalnih izbora u Šapcu. U zavisnosti od toga hoće li biti uložena žalba, ponovljeni izbori treba da budu raspisani u zakonskom roku od sedam dana nakon odluke Upravnog suda.

Nebojša Zelenović je izjavio gostujući na televiziji N1 da je utvrđeno da nijedno glasanje nije počelo u skladu sa zakonom, te da je dokaz za to kontrolni list koji nije popunjen ili je popunjen na pogrešan način.

„I to se desilo na svim biračkim mestima“, rekao je on.

Lider ZZS je naveo da se na 26 biračkih mesta desilo da je nezakonito izvršeno glasanje van biračkih mesta, zbog čega su podnete i krivične prijave protiv 26 predsednika biračkih odbora, koji su naprednjaci.

„Postoje i prigovori koji se odnose na različite nepravilnosti, na glasanje bez lične karte, grupno glasanje, dovoženje autobusima i automobilima na biračka mesta, evidentiranje glasača i slično“, izjavio je Zelenović.

Na pitanje da li je tačno da je bilo falsifikovanih glasačkih listića, Zelenović je rekao da će o tome, kao i o drugim dešavanjima, biti reči kasnije, a da su ovo bili formalni prigovori GIK-u.

„Ta 42 prigovora, to su formalne stvari na koje smo mi uticali. Jedino o njima u pristojnom roku može da se izjasni komisija. A to da li su falsifikovani listići, to su stvari koje će se rešavati u narednom periodu“, kazao je on.

Zelenović je rekao i da je SNS vršila „neverovatan pritisak na ljude“ da izađu i glasaju, naročito u seoskim sredinama, a da je bilo i „kupovine glasova“.

On je dodao i da sa pravnim timom pripremaju obimnu dokumentaciju o svim prigovorima.

„Imamo više od 100 prigovora, snimke, lične izjave građana, pravimo jedan dosije i tu dokumentaciju ćemo dostaviti javnosti i pokrenućemo proceduru pred nadležnim organima“, izjavio je Zelenović.