Foto:EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Jedna od opcija predsednika Kosova Hašima Tačija i Demokratskog saveza Kosova (DSK) je izbor vlade za vikend kada ne radi Ustavni sud, kako bi se onemogućilo podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti dekreta predsednika Kosova, piše danas Koha ditore.

Tako je za ovaj dnevnik izjavio dobro informisani izvor, dodajući da bi se time omogućilo glasanje za novu Vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem, pre nego što Ustavni sud bude mogao da donese privremenu meru koja bi blokirala glasanje takve vlade.

Takav scenario bi mogao da počne da se primenjuje danas, nakon završetka radnog vremena, pošto je petak neradni dan i Ustavni sud ne radi do ponedeljka.

Juče je Demokratski savez Kosova (DSK) potpisao koalicioni sporazum sa Alijansom za budućnost Kosova i Srpskom listom, dok se tokom današnjeg dana očekuje potpisivanje takvog sporazuma i sa Socijaldemokratskom inicijativom, Alijansom novo Kosovo i strankama manjina.

Ako bi se pokušalo da se takav scenario ostvari, onda bi predsednik Tači danas posle radnog vremena trebalo da potpiše ukaz o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastav nove Vlade Kosova.

Ni kabinet predsednika niti DSK nisu odgovorili na pitanja Kohe u vezi sa danom objavljivanja ukaza predsednika Tačija i ovakvim scenarijom.

Ostvarivanje ovakvog scenarija bi omogućilo Vladi Hotija da dobije podršku većine glasova u kosovskom parlamentu, iako ima dosta dilema da li će to uspeti da obezbedi.

Istovremeno, obraćanje Samoopredeljenja Ustavnom sudu Kosova ne može da zaustavi proces preuzimanja vlasti od nove Vlade, pošto će za odluku Ustavnog suda trebati najmanje nekoliko nedelja, ako ne i meseci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar