Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti odgovorio je na pismo, koje mu je danas uputio predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, u kojem tvrdi da je ta stranka odustala od imena mandatara za sastav nove vlade, i poručio mu da ni u kojem slučaju nije odbacio zahtev ili predlog za mandatara, te da se Tači ponaša van ustavnih nadležnosti koje ima.

„Primio sam pismo od vas, kroz koje izjavljujete, van svojih ustavnih nadležnosti kao predsednik, da nisam iskoristio pravo da predložim novog kandidata za formiranje vlade“, kaže Kurti i poručuje Tačiju da na osnovu funkcije koju ima, nema ni prava, ni ustavna ovlašćenja da tvrdi da je Samoopredeljenje odbacilo predlog kandidata za premijera.

Nemate mandat i nadležnost da preko Ustava odredite kako će i kakva će biti vlada, kao što to činite ovih dana u javnim izjavama, dodao je Kurti, izveštava Kljan Kosova, a prenosi Kosovo onlajn.

Ono što Ustav predviđa u ovom slučaju je imenovanje mandatara, tek nakon predloga stranke ili koalicije koja je dobila apsolutnu ili relativnu većinu, kako je definisano u presudi Ustavnog suda, navodi Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar