Foto: DIETER NAGL / AFP / Profimedia

Kosovski analitičar Veton Suroi ocenio je da pokušaj formiranja nove Vlade neće uspeti i da se radi o "ilegalnom i neustavnom pokušaju" da se Kosovo destabilizuje da bi se dogovor postigao, ali da to neće uspeti.

On je albansku RTV Ora rekao da će, ako se formira nova vlada bez prethodnog izjašnjavanja Ustavnog suda, na Kosovu postojati dve vlade i dodao da sve to vidi kao situaciju koju orkestrira predsednik Kosova Hašim Tači.

 

„Činjenica da prepiska (između predsednika i DSK) ostaje tajna znači da je treba sakriti, a u demokratiji se ništa ne treba sakriti. Nova vlada koja ima za cilj da se gradi na tajnosti znači da namerava da se gradi na prikrivanju istine. Cilj je neustavan“, rekao je Suroi.

Prema njegovim rečima, to je pokušaj stvaranja nove stvarnosti bez mišljenja Ustavnog suda koi može dovesti do stvaranja dve vlade – jedne koja je zasnovana na ustavnoj proceduri i druge koja ima za cilj da dobije većinu glasova u parlamentu i da ih obezbedi, ali koja je izgrađena izvan ustavnog postupka.

On je dodao da insistiranje na formiranju nove vlade, kojoj je nužno potrebna Srpska lista, znači da Aleksandar Vučić ima veto na formiranje vlade Kosova.

„To znači da se Vlada Kosova može formirati samo uz saglasnost Vučića. To je situacija koja opterećuje novu vladu. Drugi je Ruska lista koju je vodio Pacoli, koji je bio ruski izaslanik na Kosovu. Taj interes predstavlja mentalitet fuzije javnog interesa sa interesom privatnog posla koji je ruski model u politici. Bez njegovih glasova nemoguće je formirati ovu koaliciju“, kazao je Suroi.

Na pitanje da li dolazak nove Vlade može dovesti do građanskih sukoba na Kosovu, Suroi je rekao da požar ne treba da se podstiče, jer već ima dovoljno vatre.

„Potrebna nam je opreznost i dogovor koji bi doveo do prevremenih izbora kad god bude moguće“, kazao je on.

Ocenjuje da Vlada u kojoj glavnu reč imaju DSK i ABK uopšte neće formirati i da je to veoma loša, opasna i nepotrebna avantura.

Suroi smatra da postoji nacrt sporazuma između Kosova i Srbije koji su Vučić i Tači dugo razmatrali.

„Dogovorili su se o mnogim stvarima. Ali Tači je svestan da ne može biti potpisa, bez podrške Vlade Kosova i bez podrške šireg političkog spektra“, kazao je Suroi.

On smatra da nova Vlada Hotija, ako bude formirana, ne može da prihvati sporazum koji bi podrazumevao i korekcije granice.

„Svaki korak koji ide u tom pravcu samo će destabilizovati Kosovo. Sporazumi između država o miru sklapaju se sa stabilizovanim i ne-destabilizovanim strankama. Ideja da Kosovo treba destabilizovati kako bi se dogovor što pre postigao nije ono što mislim da će uspeti“, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar