Foto: Shutterstock, FoNet/Kabinet, FoNet/Milica Vučković, SNS

Vođenje postupka protiv Srpske napredne stranke zbog sumnje u pranje novca u izbornoj kampanji 2014. i označavanje predmeta oznakom "strogo poverljivo" samo je jedan u nizu slučajeva u kojima je na taj način tužilaštvo pokušalo da zaštiti visoke funkcionere Srpske napredne stranke. Prethodno su to uradili sa postupcima protiv Siniše Malog i Aleksandra Vulina pa čak i u slučaju biografije jednog javnog tužioca.

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) je u oktobru 2017. tražio od Višeg javnog tužilaštva dokumentaciju o postupku koji se vodi protiv aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

Ovaj postupak pokrenut je na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije iz 2016, zbog sumnje u neprijavljivanje imovine i prihoda.

A sve to se desilo nakon što je portal Pištaljka saznao da je Siniša Mali u januaru 2016. godine prijavio čak 29 nekretnina u Bugarskoj, od kojih se samo dve – petosoban stan i garaža vode na njegovo ime.

Siniša Mali Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je pisao CINS, Više tužilaštvo je odbilo njihov zahtev  da im se dostavi dokumentacija uz obrazloženje da se krivični postupak protiv Malog „vodi pod oznakom stepen tajnosti strogo poverljivo“ i da zbog toga ne može da pošalje tražena dokumenta.

Protiv ovog rešenja CINS je uložio žalbu tadašnjem povereniku Rodoljubu Šabiću. On je u februaru 2018. doneo odluku da obrazloženje Višeg tužilaštva nije u skladu sa zakonom i da dokumentacija mora biti poslata redakciji CINS-a u roku od pet dana.

Rodoljub Šabić Foto:FoNet/Božana Pavlica

Umesto da postupi po nalogu Poverenika, tužilaštvo je Šabića tužilo.

I to im je zapravo bila praksa, proslednji adut zaštite funkcionera Srpske napredne stranke.

To su uradili i zbog zahteva koji se odnose na slučajeve „Helikopter“, „Tetka iz Kanade“  i „Rušenje u Savamali“.

Tragikomično tužilaštvo

„Svojevremeno u vreme kada je ozbiljno zataškvana ta priča oko Savamale, ja sam naložio da se objavi profesionalna biografija tužioca. Neki vaš kolega je tražio da se vidi ko je taj ko postupa, odnosno ne postupa. Prošli su meseci. Ja sam naložio da se da, tužilaštvo je odbilo, pozivajući se da je to poverljiv podatak i obratilo se republičkom tužiocu. I republički tužilac je podigao tužbu protiv mog rešenja“. priča bivši poverenik Rodoljub Šabić.

Nastavak priče je kako kaže tragikomičan.

“ Moji saradnici su ustanovili da je ta biografija, koja je tobož poverljiva, kao da je to tajni agent, a ne javni tužilac, da se ta biografiaj nalazila na sajtu Državnog veća tužilaca, institucije kojom je predsedavao državni tužilac, koji je mene tužio zbog toga što sam naredio objavljivanje biografije. Zastrašujuća je netransprentnost našeg tužilaštva i jako kompromitantna za ljude koji tamo rade, a pogotovo za institucije. Nema dobrog pravosuđa sa lošim tužilaštvom, koje neće da radi svoj posao i koje još prikriva da neće“, ocenjuje Šabić.

Strogo poverljiva Vulinova tetka iz Kanade

Aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin do danas nije objasnio  i dostavio dokaze kako je kupio stan od 200.000 evra, odnosno kako je taj novac stekao.

Na kraju je tvrdio da je novac dobio od tetke iz Kanade.

Branislav Nedimovic, Sinisa Mali i Aleksadnar Vulin
Branislav Nedimović, Siniša Mali, Aleksandar Vulin Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Agencija za sprečavanje korupcije je tražila podatke o tome na koji način je plaćena nekretnina – da li gotovinom ili bezgotovinskim transferom, podatke o svim međusobnim transakcijama svih navedenih fizičkih i pravnih lica, podatke o računima u bankama u Kanadi kao i podatke o prijavljivanju iznošenja gotovine preko državne granice Kanade.

Kako je pisao Insajder, Uprava za sprečavanje pranja novca dostavila je Agenciji za borbu protiv korupcije tažene podatke ali pod oznakom „strogo poverljivo“.

Agencija je zbog toga odbila da dostavi bez prethodne saglasnosti organa koji ju je označio tajnom, a to je Uprava za sprečavanje pranja novca.

Isti model primenilo je tužilaštvo u slučaju sumnje u pranje novca SNS tokom kampanje 2014. godine. Više javno tužilaštvo je više puta na pitanja Nova.rs o ovom slučaju odgovaralo da je predistražni postupak i dalje u toku, da bi na kreju saopštilo da je na predmet stavljena oznaka „strogo poverljivo“.

Bonus video: Slučaj Savamala vraćen u igru Zaklela se Zemlja Raju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare