Ftoot:REUTERS/Alkis Konstantinidis; KRIK.RS; Valir promo

Javnosti nepoznat firma Valir, čije su mine bile u avionu koji se srušio u Grčkoj, sudeći prema informacijama do kojih je došla Nova, povezana je sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, čovekom koji se nalazi na crnoj listi SAD. Reč je o firmi koja je za dve godine postojanja uspela da se nametne kao posrednik u izvozu oružja, umesto državnog Jugoimporta, i u drugoj godini poslovanja ostvari prihod od preko 6,5 milijardi dinara.

Da se nije srušio „Antonov“ u Grčkoj, javnost Srbije ne bi saznala za još jednog trgovca oružjem koji beleži astronomski rast u svom poslovanju. Za svega dve godine, firma Valir uspela je da od nule dođe do prihoda od oko 55 miliona evra u 2021. godine. Sve to su uspeli sa svega tri zaposlena, koliko je prijavljeno Agenciji za privredne registre.

Direktor tog preduzeća je javnosti potpuno nepoznat Mladen Bogdanović. Već sama činjenica da se neko tom brzinom probio u poslu izvoza oružja budi sumnju, a kada se samo malo „dublje zagrebe“ iskaču podaci koji jasno ukazuju na daleko ozbiljniju pozadinu i povezanost sa javnosti dobor poznatim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, jednim od finansijera Srpske napredne stranke.

Tešić i njegove firme, među kojima je najpoznatija Partizan Tech, kao i većina onih koji su povezani sa njim, su pod sankcijama SAD a bile su u nekom trenutku i pod sankcijama UN.

Dakle, on preko svojih firmi i saradnika ne može da trguje i izvozi oružje u SAD. To može preko firmi sa skrivenim vlasništvom.

Slobodan Tešić Foto: Krik.rs

Imajući u vidu dostupne podatke to bi upravo mogla da bude firma Valir.

Ko je spona sa tešićem

Mladen Bogdanović, je sada direktor firme Valir ali je pre njega to bio Stefan Čupković, sve do juna 2020. Čupković ima 30 godina a zanimljivo je da je on bio zastupnik predstavništva Elvante limited sa Kipra u kojoj je direktor bio Goran Andrić.

A upravo Goran Andrić je jedan od Tešićevih najbližih saradnika. Američko Ministarstvo finansija ga je označilo kao nekoga ko predstavlja Tešića u raznim međunarodnim prodajama, uključujući pregovaranje o ugovorima u Tešićevo ime od momenta kada je on bio na crnoj listi UN i nije mogao da putuje.

U međuvremenu je i Andrić kao saradnik Tešića stavljen na crnu listu trgovaca oružjem.

Advokat Ivan Ninić kaže za Nova.rs da su jasne veze firme „Valir“ sa Tešićem i da ih ima više.

„Nominalno, Slobodan Tešić nije upisan ni kao direktor niti vlasnik Valira, ali ne treba biti previše mudar da on zbog sankcija koje ima od strane SAD, a posle i Ujedinjenih nacija (UN) ima problem da bude imenom i prezimenom doveden u vezi sa upravljavčnim, ili vlasničkim pravima bilo kog subjekta koji trguje oružjem. Formalno, njega nema nigde, ali očigledno je veza sa ljudima koji su bliski poznatom trgovcu oružjem“, priča Ninić.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

On naglašava i da je indikativno da je direktor „Valira“, Stefan Čupković u isto vreme bio direktor u još jednoj firmi, Lusor DOO, čiji je vlasnik direktno povezan sa Tešićem. U pitanju je Khaled Hamed, koji je dobio državljanstvo Srbije po skraćenoj procederi.

„Reč o jednoj problematičnoj osobi u krivično-pravnom smislu, čije ime provejava kroz brojne istrage širom sveta. Kada se sve ukupno analizira, vidimo da se osoba bliska Tešiću pojavljuje u Valiru, a reč je o mladiću koji nema ni 30 godina. On je spona“, dodaje advokat.

Bonus video: Šta je uzrok pada Antonov aviona u Grčkoj?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare