Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odmah na početku sednice Skupštine grada Beograda odbornici koalicije MORAMO tražili su da Aleksandar Šapić napusti salu jer treba da se odluči da li je predsednik gradske opštine ili odbornik, a o čemu je portal Nova.rs već pisao.

Odbornici MORAMO su naveli da Šapić ne može da bude izabran za odbornika jer je „godinama unazad u sukobu interesa“.

„Ako si predsednik opštine šta ćeš ovde“, poručio je Radomir Lazović Šapiću.

Naprednjaci su odgovorili da to nije tačno i da Šapić može da prisutvuje po Poslovniku.

Inače, portal Nova.rs je već pisao o tome da jedan od najizglednijih kandidata vladajuće SNS za gradonačelnika Beograda pod zaštitom organa koji bi trebalo da istražuju i sankcionišu njegovo kršenje zakona.

Naime, potencijalni kandidat za gradonačelnika prestonice Aleksandar Šapić poslednje četiri godine kontinuirano krši Ustav, zakone i propose Srbije obavljajući istovremeno funkciju predsednika gradske opštine Novi Beograd i odbornika u Skupštini grada Beograda.

Ove funkcije su prema svim zakonskim normama nespojive i njihovo istovremeno vršenje je u suprotnosti sa svim odgovarajućim pravnim propisima.

Ustavom, i to članom 102. stav 3, propisano je da narodni poslanik ne može biti funkcioner u organima izvršne vlasti, niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom utvrđeno da predstavljaju sukob interesa. Sve što se odnosi na narodnog poslanika neposredno se primenjuje i na status i na položaj odbornika.

Zakonom o sprečavanju korupcije određeno je da javni funkcioner može da vrši samo jednu funkciju, i to izuzetno uz saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije (član 56. Zakona). Jedini slučaj kad javni funkcioner može da vrši istovremeno dve funkcije bez saglasnosti pomenute Agencije jeste kad je jedan od njih biran neposredno od građana.

Tok sednice Skupštine grada pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO – Da li Je Aleksandar Šapić izvisio za mesto gradonačelnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare