Foto: Novosadska TV, Grad Novi Sad, Nenad Mihajlović/Nova.rs

Mada se zvanično ne zna ko će ga zameniti, odlazak gradonačelnika Novog Sada, a sada potencijlanog premijera Miloša Vučevića Novosađani neće praktično ni osetiti. Ono što je izvesno je da će se vojvođanskom prestonicom, ma ko fiktivno sedeo na njenom čelu, i dalje rukovoditi iz centrale SNS.

Vučevićevu fotelju, po zakonu, može da preuzme bilo koji od 78 odbornika vladajuće većine u Skupštini grada u kojoj SNS prednjači sa listom od 47 odbornika. Drugoplasiran na ovoj listi, odmah ispod Vučevića je njegov zamenik Milan Đurić, koji bi bio i nalogičniji naslednik. Pored stranke, Đurić sa Vučevićem deli i profesiju, te bi se nakon Maje Gojković, Igora Pavličića i Miloša Vučevića, nastavio niz advokata na čelu grada.

Đurić se od 2012. godine nalazi na mestu gradskog sekretara. Rođen je 1977. godine u Novom Sadu, a nakon završene gimnazije diplomirao je 2002. godine na Pravnom fakultetu. Od 2005. se, kao i Vučević, bavio advokaturom, a po dolasku SNS na vlast postaje član Gradskog veća za upravu i propise, sve do 2020. godine, kada je izabran za zamenika gradonačelnika. Mada u Gradskoj kući slovi za vrednog i sposobnog čoveka, Đurić je uglavnom nepoznat novosadskoj javnosti, te mnogi smatraju da je njegova anonimnost i nepovezanost sa aferama upravo ono što treba SNS. Kao Vučevićev zamenik upoznat je u sve poslove Grada, barem u one zvanične.

Pročitajte još...

Sledeća na listi kandidata je Cvija Vasić, sekretarka Gradskog odbora SNS. Ova dugogodišnja odbornica SNS je, prema pisanjima medija 2013. godine zaposlena u Zavodu za izgradnju grada kao „informatički tehničar“. No, po zvaničnoj listi kandidata za odbornike SNS kao obrazovanje joj se navodi „diplomirani menadžer“.

Vasićeva, sem sporadičnih izjava za medije prilikom dobrovoljnog davanja krvi stranačkih aktivista, takođe nije poznata novosadskoj javnosti. U stranačkim krugovima poznata je kao operativac, a jedna od uloga joj je i komunikacija sa lokalnim medijima bliskim vlasti. Jedan od tih medija ju je prošle godine stavio i na prvo mesto nekakve liste najuticajnijih Novosađanki, dvadeset mesta ipsred glumice Mire Banjac.

Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Na istoj listi popularnosti, ali i kao potencijalna naslednica Vučevića, nalazi se i sadašnja gradska sekretaka za obrazovanje Dina Vučinić. Novosadskoj javnosti je poznata ne toliko po poboljšanju obeazovnog sistema, koliko po šovinističkim ispadima da su “Hrvati trajno obolela nacija”, kao i da “osobe sa govornim manama ne treba da budu za skupštinskom govornicom”. Uprkos ovakvim stavovima, Vučinićevu je upravo sadašnji gradonačelnik svesrdno predložio da bude zadužena za obrazovanje novosadske dece. Rođena Zagrepčanka, Dina Vučinić je osnovnu i srednju školu završila je u Novom Sadu. Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe  diplomirala je 2014. godine, kada je već bila odbornica u Skupštini grada. Od 2016. bila je šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Novog Sada, sve do 2020. kada biva izabrana za članicu Gradskog veća za obrazovanje.

Ko god od navedenih bude preuzeo vođstvo nad gradom, pored Vučevićeve fotelje naslediće i njegovog šefa kabineta Žarka Mićina, koji će, kako saznaje Nova.rs, biti zapravo glavna veza na relaciji Beograd – Novi Sad. Po vokaciji advokat, Mićin važi za dugogodišnjeg Vučevićevog saradnika koji je 2020. postao i šef njegovog kabineta. Od dolaska SNS-a na vlast 2012. godine, ovaj advokat je obavljao niz funkcija u gradu, a osim toga je i od 2014. narodni poslanik. Shvatajući svoju ulogu šefa kabineta veoma odgovorno, Mićin se u Novom Sadu može videti na svim “kritičnim” skupovima, poput rasprava o spornom GUP – u ili protestima protiv istog. Nedavno je bio prozvan da je on lično naredio privatnom obezbeđenju da nasrne na demonstranste ispred Vlade Vojvodine.

“Čujem pitaju neki šta sam radio tamo, pa bio sam tamo da autoritetom svoje funkcije pokušam da smirim strasti što sam činio i prošli put kada sam se susreo sa njima i zato što lično ne mogu da dozvolim da zbog drugačijeg mišljenja neko napadne @milosvucevic_gradonačelnik koji je srce i dušu dao da naš Novi Sad bude bolje mesto za život svih pa i ovakvih koji ga vređaju i napadaju”, oglasio se Mićin naknadno. Čije će “srce i dušu” Mićin buduće da brani, ostaje da se vidi.

Ono što je izvesno je da će, ko god došao na čelo Novog Sada, biti samo marioneta Andreja Vučića. Baš kao i do sada.

BONUS VIDEO: U Novom Sadu bukti sukob unutar SNS-a, na relaciji Vučević-Mirović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare