Foto: Nova.rs, Shuterstock

Izjava Aleksandra Vučića da se premijerska pozicija u njegovoj glavi “prelama” između Ane Brnabić i Miloša Vućevića od strane kandidata dočekana je skromno i prijateljski. U blagoglagoljivim reakcijama koje su usledile, aktuelna predsednica Vlade je konkurenta nazvala “prijateljem i fenomenalnim čovekom” kom će rado pomoći u premijerskim poslovima. Zauzvrat, gradonačelnik Vučević je uzvratio prijateljske emocije i pohvalio njen dosadašnji angažman, posebno ističući da je u svom petogodišnjem mandatu “pokazala lojalnost”.

Čini se da je upravo lojalnost, koju Vučić stavlja na kantar češće no njihove rezultate, ono što će Vučevića napokon odvesti iz novosadske Gradske kuće u Nemanjinu 11.
Bespogovornu lojalnost predsedniku Vučević je dokazao u decenijskom kontinuitetu kao gradonačelnik Novog Sada, tokom kog je napredovao i po stranačkoj liniji sve do mesta podpredsednika stranke. Politički nevidljiv, u javnom životu Miloš Vučević je uglavnom nastupao kao trbuhozborac predsednika države i stranke mu, neretko ga citirajući u reč i ponavljajući floskule poput “zgubidana” ili javnog zaklinjanja da neće za živu glavu na hrvatsko primorje.

Pročitajte još...

Druga prednost Vučevića u mandatarskoj trci sa Brnabić je upravo i njegova “skromnost”, koju je do sada pokazao svaki put kada bi mu izmakla pozicija u republičkoj Vladi. Podsećanja radi, istu nedoumuicu oko mandatara Aleksandar Vučić je imao i 2017. godine, gde je lično pomenuo Vučevića kao mogućeg premijera. Ipak, tada je karta otišla u korist Brnabić, što je gradonačelnik Novog Sada prokomentarisao kao vrhunac Vučićeve političke mudrosti, uz napomenu da će on biti presretan da nastavi da “razvija Novi Sad”.

Međutim, ispostavilo se da se poimanje tog razvoja drastično razlikuje iz ugla građana i gradonačelnika. Za dva i po mandata Vučević omogućuje nepopravljivo urbanističko nasilje nad građanima, ali i višemilionski profit firmama i investitorima bliskim SNS, a samim tim i stranci. U tom period Vučević je uspeo da “izgura” megalomanski projekat “Novi Sad na vodi”, prepisujući beogradski model .

Višestruko osporavan i od stručne javnosti, ovaj projekat podrazumeva izgradnju kopije Beograda na vodi, prekrajanje korita Dunava i uništavanje poslednjeg zelenog pojasa uz reku. Budući premijer se pokazao dobar i u manipulisanju građevinskim zemljištem, menjanjem gradskih uredbi preko noći, dodvoravanjem investitorima, iživljavanjem nad zelenilom, rušenjem spomenika kulture sopstvenog grada …

Svoju lojalnost braći Vučić Miloš Vučević je višestruko dokazao učestvujući i u svojevrsnim pravnim farsama, s obzirom da je po vokaciji i advokat.
Početkom decembra 2019. godine, Vučević je podneo prijavu protiv Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja, u kojoj je zahtevao istragu kojom će se utvrditi njihova umešanost u aferu „Jovanjica“.

Isti igrokaz Vučević je ponovio krajem avgusta prošle godine, sada zahtevajući od republičkog tužilaštva da ispita povezanost predsedika Srbije „povodom optužbi kriminalnog klana Veljka Belivuka i njegovih saradnika i laži njima bliskih tajkunskih političara i njihovih medija“. Na dodatnu prednost u premijerskoj trci Vučević može da računa i u sentimentalnim vrednostima, s obzirom da je kao i Aleksandar Vučić svoju političku karijeru počeo kao mladić, prepoznajući se i ideologiji Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Uprkos tome što je zvanična politika SRS podrazumevala zastrašivanje, batinjanje i iseljavanje Hrvata iz Vojvodine, Miloš Vučevič danas za sebe voli da napomene da je iz “ harmonične multinacionalne” sredine i da nema ništa protiv Hrvata. Barem sve dok ne mora da letuje među njima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare