Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Monitoring Biroa za društvena istraživanja od decembra 2020. do novembra 2021. godine pokazuje da u dnevnicima pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću postoji neverovatna usklađenost što se tiče izveštavanja o predsedniku države Aleksandru Vučiću. Prostim rečima rečeno, kao da sa jednog mesta stižu naredbe - sad izveštavaj pozitivno, sad neutralno.

Dovoljan je samo letimičan pogled na tabelu monitoringa BIRODI pa da bude jasno o čemu se radi.

Tako se, na primer, od decembra 2020. do maja 2021. godine u centralnim informativnim emisijama o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću izveštavalo prepozitivno, u maniru reklamnog sadržaja. Procenti pozitivno predstavljenog Aleksandra Vučića kreću se od 88,4 do 99,6 u Dnevnicima televizija RTS, Pink, Hepi, Prva i B92.

Uzmimo za primer mesec april, gde je predstavljanje predsednika u pozitivnom tonu izgledalo ovako:

RTS 96 odsto, Pink 99,6, Hepi 94,1, Prva 93,2 i B92 96,4 procenata.

Zatim u maju i junu dolazi gotovo linearlno dolazi do spuštanja procenata pozitivvnih izveštaja u centralnim informativnim emisija pomenutih televizija.

Izvor: BIRODI

Tako u maju stvari izgledaju ovako:

RTS 14,8 odsto, Pink 49,7, Hepi 45,1, Prva 29,3 i B92 21,6 procenata.

A onda se u septembru, kada su godišnji odmori završeni, mašina opet zahuktava i imamo sledeće brojke:

RTS 86,7 odsto, Pink 94,6, Hepi 89, Prva 91,7 i B92 77,3.

Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović za Nova.rs kaže da se iz ovih podataka može zaključiti da o predsedniku u Dnevnicima izveštavaju kao po komandi.

Zoran Gavrilović, Birodi. Linglong, paralelni svetovi, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Zoran Gavrilović Foto: Nova S

„Podaci o pozitivnom predstavljanju predsednika republike posmatrani od decembra 2020. do novembra 2021, sa izuzetkom jula i avgusta, govore da postoji istovetno predstavljanje predsednika Republike u dnevnicima na pet televizija sa nacionalnim pokrivanjem u istim mesecima.

„Prvo imamo izveštavanje gde je prisutan visok nivo promocije predsednika Vučića u dnevnicma na svih pet televizija sa nacionalnim pokrivanjem (decembar 2020.- april 2021.), zatim period niske promocije na istim televizijama u dnevnicima u istom periodu (maj i jun 2021.) i na kraju ponovo visok nivo promotivnog izveštavanja u svih pet dnevnika na pet nacionalnih televizija (septembar – novembar 2021.) i to sve u istim mesecima“, kaže Gavrilović.

Prema ovoj analizi, dodaje on, imamo dokaz da pet televizija sa nacionalnim pokrivanjem imaju jednu uređivačku politiku kada je u pitanju izveštavanje o predsedniku Republike.

„Na način kao da neko komanduje kako će se o predsedniku izveštavati u dnevnicima. Na potezu je REM koji ima nadležnost i obavezu kao vrhovna vlast u oblasti elektronskih medfija, a prema Zakonu o elektronskim medijia (član 22, stav 22) da „kroz unapređenje uređivačke nezavisnosti i autonomije pružalaca medijskih usluga“ obezbedi potpuno, pravovremeno, istinito i objektivno informisanje koje garantuje Ustav Republike Srbije u članu 51, ali i Zakon o javnim medijskim servisima (član 7), Zakon o elektronskim medijima (član 47, stav 1) i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (članovi 5, 7 i 8), navodi Gavrilović i zaključuje:

„Nalaz do kojeg je BIRODI došao govori da postoji mehanizam (auto)cenzure na nivou pet televizija sa nacionalnim pokrivanjem i da će utakmica za nove frekrencije tu svojevrsnu zarobljenost ne samo ovih televizija povećati. Za integritet izbornog procesa i našu republiku je opako to što će ta „dodela frekvencija“ biti upravo u izbornoj godini“.

BONUS VIDEO: Vučić godišnja konferencija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare