Opozicija pred sastanak u Palati Srbija foto: Zoran Lončarević
Opozicija pred sastanak u Palati Srbija foto: Zoran Lončarević

U periodu od 11. do 30. juna u Dnevniku Radio televizije Srbije predsednik Aleksandar Vučić bio zastupljen ukupno 26 minuta i 47 sekundi, dok je celokupna opozicija dobila minut i 46 sekundi. To bi značilo da je šest najvećih opozicionih stranaka u ovom periodu imalo oko pet sekundi dnevno, zajedno.

Zašto je opoziciji “otvaranje” medija, pre svega javnog servisa, a zatim i ostalih televizija sa nacionalnom frekvencijom, bila jedna od glavnih stavki u dijalogu oko izbornih uslova pokazuje upravo najnoviji monitoring Biroa za društvena istraživanja.

Ovi rezultati pokazuju da je u periodu od 11. do 30. juna u Dnevniku Radio televizije Srbije predsednik Aleksandar Vučić bio zastupljen ukupno 26 minuta i 47 sekundi, dok je celokupna opozicija dobila minut i 46 sekundi. To bi značilo da je šest najvećih opozicionih stranaka u ovom periodu imalo oko pet sekundi dnevno, zajedno. Sagovornici lista Nova kažu da ove brojke pokazuju ono što se već godinama zna – osnova opstanka ove vlasti su tajne službe i mediji. Kad su mediji u pitanju kao najjače propagandno oružje SNS ističu se upravo RTS i televizija Pink.

Foto: Medija centar Beograd

Monitoring BIRODI za period od 11. do 30. juna pokazuje da je u Dnevniku Radio televizije Srbije predsednik Aleksandar Vučić bio zastupljen ukupno 26 minuta i 47 sekundi, od čega u negativnom tonu svega 10 sekundi.

O opoziciji samo negativno 

Sa druge strane lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u Dnevniku RTS-a u ovom periodu nije dobio nijedne jedine sekunde. Za nijansu su bolje prošle, ali samo u sekundama, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka Zorana Lutovca i Dveri Boška Obradovića. Tako je Narodna stranka dobila ukupno 33 sekunde, od čega je čak 29 sekundi bilo u negativnom tonu, zatim Demokratska stranka Zorana Lutovca sa 34 i Dveri Boška Obradovića sa 33 sekunde. I to je to. Niko od drugih predstvanika opozicije nije dobio ni sekunde u glavnoj informativnoj emisiji javnog servisa.

Pink postaje stub vlasti 

Po završetku dijaloga vlasti i opozicije možda je najviše odjeka je imala upravo izjava predsednika Aleksandra Vučića.

“Veći deo SNS nije želeo da prihvati predloge EP. Molio sam ih da prihvate. Nije problem, dajte im RTS i šta god hoće. Međutim, problem je što ih niko nije doveo na vlast. U Srbiji za njih neće niko slobodno da glasa”, rekao je Vučić, što je naknadno otvorilo pitanje kako predsednik države “daje RTS” kao da je njegovo privatno vlasništvo.

Ovim povodom Gavrilović kaže:

“Razlog je možda u tome što RTS i nije toliko bitan Vučiću, koliko Pink, koji postaje stub ove vlasti. Postoji statistička povezanost između onih koji gledaju Pink i glasača SNS. Zato je u pregovorima bilo jako važno da se izjednače pravila za javne i privatne emitere. A privatni su sad ostali samo na preporukuma”.

Situacija je još “zanimljivija” kad je reč o drugoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a to je TV Pink.  Vučić je u Dnevniku Pinka u istom periodu, dakle od 11. do 26. juna bio zastupljen čak 5 sati i 14 minuta, sa 38 negativno obojenih sekundi.

Kad je opozicija u pitanju, najviše je vremena dobila Narodna stranka – 19 minuta i 20 sekundi, od čega je 14 sekundi pozitivno i sve ostalo negativno. Stranka slobode i pravde i njen lider Dragan Đilas na Pinku su dobili celih 6 minuta i 47 sekundi i to sve u negativnom kontekstu. Ostalih opozicionih stranaka u Dnevniku Pinka nije bilo. Interesantno je da nema čak ni SPS.

S ovim u vezi, nije teško zaključiti zašto je opozicija u sad već propalom dijalogu sa vlašću oko izbornih uslova, kao najvažniju stavku navodila medije. I u tom pogledu nije dobila praktično ništa, pa kao epilog imamo to što većina opozicionih stranaka nije želela da potpiše predlog sporazuma, a SSP je napustila dijalog.

Ništa se ne menja

Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović za Novu kaže da najnoviji rezultati pokazuju da se ništa suštinski ne menja, uprkos najavama i navodnim pokušajima RTS da se otvori za opoziciju.

„Vučić je predominantan, a ključnih stranaka opozicije ili nema ili su negativno predstavljene. Po mom mišljenju, veoma je interesantno i to da monitoring pokazuje je Vučić najzastupljeniji i na N1. Na drugom mestu je Vuk Jeremić, zatim idu Dveri, a na četvrtom  mestu su Dragan Đilas i SSP. To zapravo pokazuje da teza vlasti da je N1 medij koji radi za opoziciju, apsolutno nije tačna”, navodi Gavrilović.

Slobodan Georgiev Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev kaže da je to sve poznato godinama unazad i da je rečeno 1.000 puta.

„Videli smo kako to izgleda kad opozicija krene u narod. Pored toga nemaju ni sredstava za kampanju “od vrata do vrata”, tako da svoju poruku mogu da pošalju samo preko medija. A ne mogu. Posle propalih pregovora oko izbornih uslova, ne vidim način na koji bi ovo moglo da se promeni, osim da neko u RTS ne kaže “trebalo bi da počnemo da radimo svoj posao”. A ne znam zašto je to problem”, kaže Georgiev za list Nova i dodaje:

„Stvar je u tome da je RTS nastao u vreme jednog autoritarnog režima i tu se ništa ne menja. A sve ovo potvrđuje još jednu činenicu. Osnova ove vlasti su tajne službe i mediji. Tako imate mogućnost da uništite svakoga ko vam se pojavi na putu. A to rade dosledno i temeljno”, zaključuje Georgiev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar