Nedeljnik "Radar" objavio je snimak telefonskog razgovora bivšeg direktora Građevinske direkcije Srbije Nebojše Šurlana i Miloša Popovića, šefa kabineta doskorašnje premijerke Ane Brnabić u kojem može da se nasluti da je vrh SNS uključen u nameštanja tendera. Dok je šira javnost za Šurlana čula prošle sedmice nakon što je “Radar” objavio snimak njegovog razgovora sa ministrom Sinišom Malim, Popović je relativno nepoznat i retko se pojavljuje u medijima. On je punih sedam godina zaposlen u kabinetu Brnabić, a u međuvremenu je optužen za diskriminaciju.

Tema razgovora Nebojše Šurlana i Miloša Popovića bio je tender vredan oko 15 miliona evra, po svemu sudeći za izgradnju stanova za potrebe pripadnika bezbednosnih snaga, Vojske, MUP-a i BIA.

Kako je objavio “Radar”, sve bi bilo u redu da iz telefonskog razgovora Šurlana i Popovića ne nameće zaključak da su uslovi tog tendera pravljeni tako da taj posao dobije srpski ogranak turske građevinske firme Tašjapi, koja je i ranije angažovana na državnim projektima.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Posle prvog teksta nedeljnika koji je objavljen prethodne sedmice, predsednik države praktično je potvrdio autentičnost snimka na kojem se čuje kako ministar Siniša Mali razgovara sa Nebojšom Šurlanom. On je pre nekoliko dana podneo ostavku na mestu direktora Infrastrukture železnice Srbije, što je Nova.rs ekskluzivno objavila.

Novi snimak doneo je i nove aktere na pozornici, odnosno bacio sumnju oko učestvovanja u korupciji zbog čega bi trebalo da reaguju i nadležni organi.

Sada je u razgovoru sa Šurlanom glavni akter bio Miloš Popović, dugogošnji prvi saradnik nove predsednice Narodne skupštine.

Ko je Miloš Popović?

Bivša premijerka i aktuelna predsednica Skupštine Ana Brnabić postavila je Miloša Popovića za šefa kabineta još u julu 2017. godine. Pre toga, bio je šef kabineta ministarke državne uprave Kori Udovički, a potom i državni sekretar u istom ministarstvu.

Miloš Popović je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave bio državni sekretar zadužen za racionalizaciju, reformu državne uprave, saradnju sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Svetskom bankom i MMF-om.

Krizni štab, Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U zvaničnoj biografiji se navodi da je rođen 1986. godine. Diplomirao je 2008. na Beogradskoj bankarskoj akademiji (BBA) – Fakultetu za bankarstvo, osiguranje i finansije, na smeru “Investiciono bankarstvo”, sa prosečnom ocenom 9,7, nakon čega je upisao postdiplomske studije na Univerzitetu Reding, Velika Britanija.

PROČITAJTE JOŠ:

Po povratku u Srbiju, do 2013. bio je zaposlen u Narodnoj banci Srbije (NBS), gde je radio, između ostalog i u Kabinetu guvernera kao asistent/pomoćnik guvernera za ekonomske poslove.

Proglašen diskriminatorom

Pre tri godine, Popović je je optužen za diskriminaciju, što je kasnije potvrdila i Poverenica za ravnopravnost. Ona je reagovala po pritužbi profesora Filozofskog fakulteta Ognjena Radonjića na odluku kabineta da odbije predlog Saveta za borbu protiv korupcije da on postane novi član.

Ana Brnabic i Miloš Popović Foto:A.K./ATAImages

Savet za borbu protiv korupcije, inače zamišljeno kao savetodavno telo vlade,u januaru 2021. uputilo je kabinetu premijerke Ane Brnabić Odluku o imenovanju pet novih članova Saveta. Na tom spisku bili su profesori Ljubodrag Savić, Vuk Radović, Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić.

Od pet kandidata, zeleno svetlo su dobila dva dok su trojica među kojima i profesor Filozofskog fakulteta Radonjić praktično proglašeni nepodobnim.

Ognjen Radonjić gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Popović je naveo i da profesor Radonjić politički ostrašćen i pristrasan. Poverenica je zaključila da se time podobnost profesora svela na politička ubeđenja i stavove.

„Imajući u vidu preraspodelu tereta dokazivanja, Miloš Popović nije dostavio dokaze da Ognjen Radonjić ne raspolaže određenim znanjem, već svoj stav zasniva na činjenici da Ognjen Radonjić ne ispunjava uslov postojanja ugleda jer je politički ostrašćen…“, navedeno je ranije u saopštenju poverenice.

Krizni štab, Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Konačno, poverenica je dala mišljenje da Vlada nije povredila odredbe Zakona o zabrani diskiminacije, ali da šef kabineta Miloš Popović jeste.

Zbog činjenice da je diskriminisao nekoga samo zato što kritikuje vlast i time prekršio Zakon o zabrani diskriminacije Miloš Popović nije snosio nikakave posledice.

Na čelu Nadzornog odbora Politike AD

Osim pozicije šefa kabineta Brnabić, Miloš Popović je od 2021. godine predsednik Nadzornog odbora Politike, što je podatak koji je dostupan na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Ana Brnabic i Miloš Popović Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Da se nalazi na čelu Nadzornog odbora Popović je objavio i na svom Linkedin profilu.

Inače, najveći akcionar u Politici AD je država.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić o napadima na aktivistkinje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare