Bojan Kisić, Darija Kisić Tepavčević i Milorad Grčić
Bojan Kisić, Darija Kisić Tepavčević i Milorad Grčić. Foto: Nova.rs, Arhiva Vreme

Kompanija Nites, na čijem čelu je Bojan Kisić, brat ministarke za rad, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, dobila je prošle godine posao vredan tri miliona evra od Elektroprivrede Srbije. Ovu informaciju prethodnog dana javnosti je saopštila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, navodeći da je jedan od partnera Kisićevog Nitesa u ovom poslu bio “Khaticen d.o.o.”, firma koja je, kako ona navodi, za samo šest meseci dobila poslove vredne više od 16 miliona evra.

Pomenuti ugovor sklopljen je 23. januara 2020. godine, a usluga zbog kojih su ove firme od EPS-a plaćene 360.000.000,00 miliona dinara bez PDV-a (tri milona evra) odnosi se na “implementaciju sistema za bezbedno upravljanje SCADA okruženjem”.

Pogledajte ugovor koji je EPS dodelio firmi brata Darije Kisić Tepavčević:

Ugovor EPS Ugovor EPS
Ugovor EPS Ugovor EPS
Ugovor EPS Ugovor EPS

U ugovoru se navodi da nije postojao nijedan drugi ponuđač, te da su pomenute firme bile jedine koje su ispunjavale uslove konkursa.

“Obzirom da je pribavljena samo jedna prihvatljiva ponuda, te da nema uslova za rangiranje ponuda primenom kriterijuma za zaključenje okrvirnog sporazuma određenog u pozivu za podnošenje ponuda i konkursnoj dokumentaciji, Komisija, u slučaju kada je pribavljena samo jedna prihvatljiva ponuda, predlaže naručiocu da donese odluku o dodeli ugovora zajedničkoj ponudi grupe ponuđača Nites d.o.o, Khaoticen d.o.o. i Beotech IT Rešenja”, navodi se u ugovoru, uz ocenu da je ponuda ovih firmi bila “blagovremena, odgovarajuća i prihvatljiva”.

Ugovor je potpisao v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić.

I u ovom slučaju kao i u mnogim drugim nije obezbeđena konkurencija. Na javni poziv stigla je samo jedan ponuda, odnosno zajednička ponuda tri firme. Na taj način izbegnuta je konkurencija i mogućnost postizanja bolje cene, odnosno ponude.

Zakon o javnim nabavkama nalaže naručiocu da obezbedi konkurenciju.

Redakcija Nova.rs uputila je pitanja kompaniji Nites o ovom poslu. Odgovore do objave ovog teksta nismo dobili.

Marinika Tepić
Marinika Tepić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Govoreći o ugovoru koji je parafirao direktor EPS-a, Milorad Grčić, Tepić je istakla da firma partner Bojana Kisića u ovom poslu, Khaoticen, ona koja čitavu priču čini “egzotičnijom”.

„Oni su samo u poslednjih 6 meseci od Elektrodistribucije Beograd dobili poslove vredne više od 10 miliona evra, od EPS-a ugovore vredne više od 4 miliona evra, a od SDPR više od 2 miliona. Dakle, partner brata Darije Kisić Tepavčević je za samo šest meseci prihodovao više od 16 miliona evra novca građana Srbije. Da stvar bude još zanimljivija, naročito za javno mnjenje, pokazuje činjenica da je odmah posle prošlogodišnjih izbora formalni vlasnik ove firme, Siniša Narić, osnovao zajedničku firmu sa čelnim ljudima Vučićeve omiljene agencije Ipsos. Odnosno sa Markom Uljarevićem i Predragom Kurčubićem”, navela je ona.

Pročitajte još...

Tepić je rekla da je reč o firmi “Numerator” u kojoj, kako kaže, Marko Uljarević ima većinski udeo.

“Morate priznate da je u pitanju čarobna veza. Da li se tu otvara pitanje čije su poslove preuzeli u IT sektoru. Da li je u pitanju neko kome smo ranije pomutili konce?”, upitala je ona, aludirajući na prošlogodišnju aferu “Aseko”, odnosno poslove koje je od države dobija brat premijerke, Igor Brnabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare