Avdulah Hoti Foto: REUTERS/Agron Beqiri

Novi premijer Kosova Avdulah Hoti važi uza uzdanicu lidera DSK Ise Mustafe, koji se uoči parlamentarnih izbora, juna 2017. povukao i ustupio mestu mlađem Hotiju.

Hoti je rođen 4. februara 1976. u Orahovcu. Studirao je menadžment i informatiku na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini tokom 1994-1998. Završio je master i doktorske studije ekonomije na Univerzitetu Stafordšir u Velikoj Britaniji, a 2008. dobio je sertifikat Univerziteta Stafordšir za istraživačke metode i mentorstvo studentima doktorskih studentija. Radio je kao asistent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini, gde je za docenta izabran 2008, a 2012. godine za vanrednog profesora. Objavio je velliki broj naučnih radova na temu tržištu rada, ekonomskom razvoju i tranziciji, obrazovanju, migracijama.

Hoti je bio viši savetnik ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju u prštinskoj vladi, a potom i ekonomski savetnik gradonačelnika Uoči izglasavanja nove Vlade Hoti je istakao da će se „na osnovu Ustava Kosova preuzeti odgovornosti za unapređenje procesa dijaloga sa Srbijom“.

U tom procesu, rekao je Hoti, sarađivaće se s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, i „neće se dozvoliti bilo kakva promena granica ili razmena teritorija“.

„Mi ćemo preuzeti odgovornost za unapređenje procesa dijaloga sa EU i SAD, ne dozvoljavajući promene granica i razmenu teritorija“, rekao je Hoti.

On je najavio da će raditi na saradnji s kosovskom opozicijom, posebno u vezi s dijalogom sa Srbijom.

Govoreći o prioritetima svoje vlade, Hoti je na prva mesta istakao suzbijanje pandemije i ekonomski oporavak Kosova, a ostali zadaci su „jačanje države, povećanje zaposlenosti, jačanje konkurentskih veština“.

Dva ministra iz redova srpske manjine

Hoti je predstavio sastav nove Vlade, u kojoj su četiri zamenika premijera. Besnik Tahiti je prvi zamenik premijera iz redova Alijanse za budućnost Kosova (ABK), a ostala tri su Driton Seljamanaj iz DSK, Aljbuljena Balja iz Socijaldemokratske inicijative Kosova (SDI) i Goran Rakić iz Srpske liste, koji je i ministar lokalne samouprave.

Ministri u novoj vladi iz DSK su Hikmete Bajrami – ministarka finansija i transfera, Vljora Dumoši – ministarka kulture, omladine i sporta i Agim Veljiu – ministar unutrašnjih poslova i javne uprave. Anton Ćuni je ministar odbrane, Arban Abraši ministar za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Armend Zemaj ministar zdravlja, i Besian Mustafa ministar poljoprivrede.

ABK, pored prvog zamenika premijera, dobija i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, gde bi trebalo da ministarka bude Meljiza Haradinaj Stubla, Ministarstvo pravde će voditi Seljim Seljimi, Ministarstvo ekonomije Bljerim Kuči, dok je Ram Ljika ministar obrazovanja, nauke i tehnologije.

Socijaldemokratska inicijativa će, pored jednog zamenika premijera, imati i dva ministarstva: rada i socijalnog staranja gde je za ministra predložen Skender Rečica, dok je Veselj Krasnići kandidat za ministra industrije i trgovine. Pored Rakića koji je i ministar lokalne samouprave, za ministra iz Srpske liste je predložen i Dalibor Jevtić.

Za ministra iz redova drugih manjinskih zajednica je predložen Enis Kerdžan za resor regionalnog razvoja. Sednica se nastavlja izjašnjavanjem šefova poslaničkih grupa o programu i kadrovskim rešenjima za novu vladu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare