Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Skupština Kosova izglasala je novu vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova.

Novu vladu podržali su i poslanici Srpske liste, što je prethodno u obraćanju u kosovskom parlamentu najavio predsednik poslaničke grupe Srpske liste, Igor Simić.

Kako je ranije objavio Kossev, prema nezvaničnim izvorima, Srpska lista će imati dva ministra u novoj vladi, dok će sadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, biti novi ministar Ministarstva za lokalnu samoupravu, kao i zamenik premijera. Dalibor Jevtić će nastaviti da bude ministar za zajednice i povratak.

Nemiri ispred kosovskog parlamenta / Foto: Profimedia

Ranije su predstavljena imena budućih ministara u vladi predvođenoj Hotijem – Driton Seljmanaj zamenik premijera, Agim Veljiu ministar unutrašnjih poslova, Arban Abraši ministar za infrastrukturu, Anton Ćuni ministar odbrane, Vljora Dumoši ministarka kulture, omladine i sporta, Armend Zemaj, ministar zdravlja, Hikmete Bajarami ministarka finansija i Besian Mustafa, ministar poljoprivrede.

I dok se u Skupštini govorilo o novoj vladi, ispred zgrade skupštine protestovali su aktivisti Samoopredeljenja. Grupa građana koja se protivi formiranju nove vlade pokušavala je da probije kordon policije kako bi ušla u zgradu skupštine. Kako prenosi RTK2 oni su uzvikivali „Živela vlada Kurtija“.

Podsetimo, iz Samoopredeljenja je prethodnog dana poručeno da su protesti neizbežni, ali da ih neće biti danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar