Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi, Nova.rs

Potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je da formiranje Skupštine Srbije možemo očekivati početkom jula, nakon čega će početi da teče rok od 90 dana za formiranje Vlade. To znači da punih šest meseci Srbija neće imati Vladu, već je sve na onoj tehničkoj i u rukama predsednika države Aleksandra Vučića. U trenutku kad besni rat u Ukrajini, imamo inflaciju, zabrinjavajuće povećanje cena, krizu oko nabavke energenata i treba da donesemo odluku o uvođenju sankcija Rusiji. Politikolog Cvijetin Milivojević tim povodom kaže da je Vučić odavno između sebe i države stavio znak jednakosti, poput Luja XIV.

Izbori u Srbiji održani su 3. aprila, ali ni gotovo dva meseca kasnije nisu završeni. Očekuje nas ponavljanje glasanja u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, koje je zakazano za 27. maj.

Samim tim, nemamo ni parlament, ni Vladu, jer tek po objavljivanju konačnih izbora počinju da teku rokovi za njihovo formiranje.

Tim povodom, potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević kaže da se proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora konačno može očekivati početkom juna, nakon čega teče zakonski rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine Srbije.

Miloš Vučević, Dan grada Novog Sada, svečana akademija Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Prema njegovim očekivanjima, Narodna skupština će se formirati početkom jula, a “tek nakon toga uslediće unutarstranački i međustranački razgovori“ o formiranju Vlade, za šta je krajnji rok 90 dana od formiranja parlamenta.

To bi, dakle, bio oktobar.

U međuvremenu sve odluke u državi donose tehnička Vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će zakletvu položiti 31. maja, pred poslanicima Skupštine u starom sazivu.

Za tih šet meseci koliko je u našoj državi potrebno da se održe izbori, proglase rezultati i formiraju parlament i Vlada, ceo svet prolazi kroz najveću krizu od Drugog svetskog rata.

Logično i Srbija.

Uprkos tome što nas je vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem ne tako davno ubeđivala da ćemo imati svega dovoljno, da nema potreba za zalihama i da ne paničimo, realnost govori drugačije.

KG šećer nestašica
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Susrećemo se sa velikim povećanjem cena, prvim nestašicama, ne znamo šta će biti sa sporazumom sa Rusijom i da li ćemo na zimu imati gasa i nafte, a veliko je pitanje i da li ćemo imati struje. Ako je i bude bilo, mnogi neće moći da je plate, jer su najavljena povećanja do 30 odsto.

Nad glavom nam neprestano visi i pitanje uvođenja sankcija Rusiji, zbog agresije na Ukrajinu. Poruke Zapada su jasne – od nas se očekuje da se uskladimo sa spoljnom politikom Evrope ili ništa od prijema u EU.

Kako nema Skupštine, pa ni Vlade, moć odluke leži samo u rukama predsednika.

Politikolog Cvijetin Milivojević za Nova.rs kaže da je Vučić između sebe i države stavio znak jednakosti, kao Luj XIV.

Cvijetin Milivojević Foto:N1

“S jedne strane imate Vučića koji kukumavči svakodnevno, kako je on najaucenjivaniji čovek na svetu i žrtva zapadnih i ruskih centara moći… Ta vrsta pritiska nije sporna, ali kad insistirate da budete sve i svja u ovoj zemlji onda je logično da budete pod pritiskom. S druge strane, kad ste u takvoj poziciji vama i raste cena. Vučić je između sebe i države stavio znak jednakosti, kao Luj XIV. Tako da iz tih pritisaka možete nešto i da dobijete”, kaže Milivojević za Nova.rs.

U situaciji kad još nema Vlade, za državu, samim tim Vučića, bolje su pozicije za pregovaranje, ali to, svakako nije normalna situacija, ističe on.

“Slede, recimo, pregovori oko gasnog aranžmana sa Rusijom makar na šest meseci, dok se ne završi sve oko formiranja Vlade i siguran sam da će biti povoljan po Srbiju. Takođe, pritisci Zapada su mnogo manji nego što bi bili da je Vlada formirana. Ali, da li je normalno da mi u ovakvim okolnostima nemamo Vladu šest meseci? Naravno da nije. Međutim, mi Vladu nismo imali ni ranije, jer je sve funkkcije u ovoj zemlji uzurpirao Vučić. S drudge strane, imamo i situaciju u opoziciji koja je takva da niko ne požuruje ni formiranje republičke, ni gradske vlasti. Nikome se ne žuri i sad je već očigledno da postoji neki neformalni konsenzus, a sve čekajući valjda da se završi rat u Ukrajini”, zaključuje Milivojević.

BONUS VIDEO: Od gladi do nuklearnog rata: Čime nas Vučić plaši?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare