Aleksandar Vučić, obraćanje javnosti predsednika Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Saga oko izbora u Velikom Trnovcu je završena, a kako saznaje “Nova”, Republička izborna komisija će do petka proglasiti konačne rezultate izbora. Ukoliko tako bude, krajnji rok za konstituisanje Skupštine Srbije je 8. avgust, a nova vlada mora biti formirana u roku od tri meseca, odnosno do 8. novembra. Ipak, to su samo krajnji rokovi. Postoji mogućnost da vladu dobijemo i do kraja jula, što je posle polaganja predsedničke zakletve obećao Aleksandar Vučić.

Za prolongiranje proglašenja konačnih rezultata izbora, koje traje duže od tri meseca, gotovo da više nema prostora. Izbori u Velikom Trnovcu su okončani i to bez prigovora Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK). To telo je sinoć do 20 sati RIK-u trebalo da dostavi zbirni izveštaj o rezultatima glasanja, a kako su naveli u Crti, nakon toga postoji i rok od 72 sata na podnošenje žalbi na taj izveštaj. To se međutim ne očekuje.

Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije Crta, navodi da je od momenta završetka glasanja tekao rok do 72 sata za prigovore, ali je isto tako počeo da teče i rok od 96 sati za utvrđivanje zbirnog rezultata za opštinu Bujanovac.

Raša Nedeljkov Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Od momenta kada ga oni dostave RIK-u, to telo ima rok od 96 sati za utvrđivanje ukupnih rezultata na nivou Republike i od tog momenta teče rok od 10 dana za dodelu mandata. Tada počeinje rok i od 30 dana za konstituisanje skupštine”, objašnjava Nedeljkov.

Kako za “Novu” kaže jedan član RIK-a, očekuje se da će konačni rezultati biti proglašeni u narednih nekoliko dana. Ako se to dogodi u petak, Skupština mora da bude konstituisana do 8. avgusta, a vlada najkasnije do 8. novembra.

Ipak, reč je o zakonskim rokovima, a očekuje se da Srbija dobije novi parlament i novu vladu mnogo ranije. Ako je verovati predsedniku Aleksandru Vučiću, nova izvršna vlast biće formirana do kraja jula.

„Nadam se da će mandatar doneti odluku da Vlada mude manjinski inkluzivna, da u toj vladi budu i Mađari i Bošnjaci, i Hrvati i Romi…“, rekao je Vučić.

Nakon konstituisanja parlamenta, predsednik Srbije u obavezi je da započne konsultacije sa svim poslaničkim grupama o izboru nove vlade.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, navodi za “Novu” da ćemo vladu dobiti pre nego što se očekivalo. On podseća da je bilo prognoza da će se sa tim odugovlačiti do jeseni, ali da je on sklon da ćemo vladu dobiti pre.

“Da li će to biti kraj jula, teško je reći. Mislim da je realnije da to bude početak ili sredina avgusta. Moguće da se to desi krajem jula, ali mislim da je ta izjava bila pre nego što je došlo do poslednjeg ponavljanja. Verujem da je interes da se formira vlada što pre. Ne verujem da će se čekati jesen. Dva su razloga – prvi je najava Aleksandra Vučića na polaganju zakletve i drugo, imajući u vidu ogromne izazove za Srbiju, a mislim na energetske, ekonomske i spoljno političke, čini mi se da je ipak važno da postoji vlada sa punim mandatom i drugačijom strukturom”, objašnjava Klačar.

On kaže da je petak krajnji rok za objavu konačnih rezultata.

Foto:Nemanja Jovanović

“Ne treba isključiti mogućnost da ti rezultati budu nešto ranije”, dodaje Klačar.

Još se međutim ne zna ko će činiti novu vlada i da li će uz manjine u njoj biti i SPS, koji je partner naprednjacima poslednjih 10 godina. U tom kontekstu, Vučić socijaliste nije pominjao.

Klačar kaže da ipak očekuje da će SPS biti deo buduće vlade, te da je u ovom momentu teško pronaći političke razloge zbog čega bi se SNS opredelio da pravi vladu bez socijalista.

“Potrebna je vlada koja ima komotnu većinu i da u toj vladi bude SPS kao stranka koja ipak ima jednu respektabilnu podršku. Ako ne bi bila deo izvršne vlasti, ostala bi u opoziciji, a ne mislim da je to interes SNS. Ivica Dačić i SPS u svim pojavljivanjima su nedvojbeno izrazli želju da buud u izvršnoj vlasti. SPS je pragmatična stranka. Za njih se lepi etiketa da su proruska stranka. Međutim, mislim da oni neće biti prepreka za bilo koju odluku koja treba da se donese. Poslednji razlog je što je vlast SPS i SNS već formirana u Beogradu”, ističe sagovornik “Nove”.

Kad smo najduže čekali na vladu?

Ukoliko nova vlada bude formirana do kraja jula, odnosno početka avgusta, to će biti četiri meseca od parlamentarnih izbora. To međutim ne bi bio najduži period u kom smo čekali na novu izvršnu vlast.

I prethodna vlada formirana je četiri meseca posle izbora, koju je deo opozicije bojkotovao i gde je SNS imao natpolovičnu većinu poslanika u parlamentu. Slično je bilo i 2016. Parlamentarni izbori su održani 24. aprila, a druga vlada Aleksandra Vučića je formirana 11. avgusta.

BONUS VIDEO Panović: Vučić je iz Beograda istisnuo Vesića i mrežu Nebojšinih ljudi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare