Ljubodrag Stojadinović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Aleksandar Vučić ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, a njegova Srpska napredna stranka će moći i sa jednom manjinskom listom da formira vlast na nivou Republike. Iako je neizvesno i u Beogradu, velika je verovatnoća da će ista politička opcija ostati na vlasti i u glavnom gradu. Ljubodrag Stojadinović, novinar i kolumnista, za Nova.rs govori da li smo previše očekivali od ovih izbora, kako je Vučić na predsedničkim osvojio čak 16 odsto više glasova nego SNS na parlamentarnim i zašto ne veruje da će opozicija formirati vlast u Beogradu.

“Morali smo da znamo da u vladajućoj grupaciji postoji jedan kriminalni mehanizam, koji je na sve moguće načine nastojao i uspeo da onemogući sve ono što bi za njih predstavljalo iznenađenje i gubitak pozicije u kojoj se trenutno sada nalaze. Za njih vlast nije samo vlast, nego je to sve što imaju. Većina njih ne radi ništa drugo i svaki gubitak tih pozicija je svakako predstavljao kraj načina života na koji su navikli i koji žive nezasluženo na račun zaista onih koji nešto rade”, ocenjuje Stojadinović.

On za naš portal ističe da ga skoro ništa nije iznenadilo, osim što su rezultati SNS na parlamentarnom nivou lošiji nego što su oni očekivali.

“Ključni vlastodržac u ovoj zemlji je poželeo da ima 60 odsto osvojenih glasova i on je to dobio. Postojali su mehanizmi koji su mu to omogućili i mene je na najnegativniji način fascinirala ta sposobnost da ljudi koji se nalaze u čitvaom tom procesu proizvodnje kulta, da su u stanju da uspostave sasvim pouzdanu relaciju između želje i njihovog gospodara i onoga što će se dogoditi na kraju izbora, čije rezultate je proglasio on lično, a ne RIK, koja je diskvalifikovana još sinoć”, kaže sagovornik Nova.rs.

U svemu što se juče desilo, Stojadinović ne vidi optimizam i ne smatra da je SNS načeta zbog smanjenog broja poslanika i neubedljive pobede na parlamentarnim izborima.

“Verovatno će sve ovo što se do sada događalo nastaviti, verovatno na jedan malo gori način. Sada više ne postoji strah od bilo kakvih gafova na nivou vlasti koji bi mogli da se odraze negativno na izbore. Videlo se da se ništa što se događa apsolutno ne može odraziti na to”, smatra on.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Upitan da prokomentariše ogromnu razliku u glasovima koje je dobio Aleksandar Vučić na predsedničkim (oko 59 odsto) i SNS na parlamentarnim izborima (43 odsto), Stojadinović kaže da je Vučićev rezultat proizvod posebne vrste spinovanja i inžinjeringa koji je doveo do toga da se dobije rezultat koji je poželeo.

“Mislim da je u ovom odnosu snaga, u ovoj medijskoj situaciji, u jednom strahovitom spinovanju i pritisku na javnost i mobilizaciji njihovih trupa, rezultat SNS neka vrsta realnog odnosa političkih snaga. Vičić je neka vrsta Kim Džong Unga na našim prostoru. Ne mislim da on ima više od 42 – 43 odsto realnog potencijala. Evo vidite, on kaže da je u Republici Srpskoj dobio 90 odsto glasova, sa Kosova je dobio 90 odsto … sve te glasove niko nije kontrolisao. Kad se sve to skupi, a ja sam sinoć to računao, od šest do sedam odsto glasova je na taj način dobio, potpuno blanko, bez bilo kakve kontrole. Još oko 10-ak odsto glasova za njega je došlo na osnovu strahovitih pritisaka, na osnovu očigledne izborne krađe, na osnovu nekih nama još nepoznatih mehanizama koje su oni naučili i koji su kriminalizovani do krajnjih granica”, ističe on.

Stojadinović kaže da je razlika (u broju osvojenih glasova SNS i Vučića) zasnovana pre svega na kultu Vučića.

“A kult Vučića je izražen u njegovom samoljublju. Dakle, da on ima 60 odsto glasova, a stranka može da ima manje. On istovremeno sa takve svoje božanske pozicije može da deli lekcije svima – i u stranci, i oko nje, mislim pre svega na SPS, koja je bila pouzdan partner, a sada nije. On je sinoć evropovski rekao da se Dačić ponašao maltene kao čovek koji sedi u kafanici, puši cigaru i posmatra sa strane šta se događa, iako je Dačić ostvario veoma dobar rezultat. To Vučić smatra udarom na njegovu partiju”, ocenjuje sagovornik Nova.rs.

Stojadinović sumnja da će opozicija formirati vlast u glavnom gradu.

“Postoji bar desetak različitih mehanizama koji će mu omogućiti da on to uradi i da ta dva ili tri odbornika, koliko mu nedostaje, prevede na svoju stranu. Milica Đurđević iz Zavetnika je sinoć rekla da ni sa kim neće razgovarati, a jutros da hoće da razgovara. Meni je tu klimava pozicija i Miloša Jovanovića, koji je sinoć rekao da se oseća dobro zato što je jezičak na vagi. Jezičak na vagi može na ovu i na onu stranu”, zaključuje naš sagovornik.

***

BONUS VIDEO Vučićev odgovor na pitanje N1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar