Foto: Printscreen

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je u jutarnjem programu TV Nova S "Probudi se" da su dva razloga zašto SNS još nije formirao vladu - jedan su unutarstranačke procene u traženju partnera i imena, a drugi činjenica da se Srbija nalazi u kompleksnom političkom momentu, zbog Kosova, ekonomije i korona krize, te da u SNS postoji različitih mišljenja.

„Izvesno je da nije bilo neophodno da čekamo ovaj period, da vladu nećemo dobiti pre kraja septembra. Mora prvo da se izabere predsednik parlamenta. Nije bilo razloga da se ovoliko čeka, ali je vrlo verovatno bilo taktičkih razloga koji su trebali da se reše tokom leta“, naveo je Klačar.

On je rekao da on veruje da je bliža prosta koalicija od koncentracione vlade, jer smatra da nismo u takvom političkom problemu koji bi to zahtevao.

„Drugi je razlog koji ide u prilog proste koalicije je to što je vrlo teško pronaći politički interes koji bi SNS mogao sada više da odgovara u odnosu na saradnju sa SPS i SVM. Jedini interes saradnje sa Šapićem jesu beogradski izbori. Ako pažljivije ispratimo ono što se dešavalo u Starom gradu i Novom Beogradu, čini se da postoji neka vrsta prećutnog dogovora između SNS i SPAS-a, a sa izborom Šapića na mesto predsednika Opštine Novi Beograd čini se da je sužen prostor njegovog učešća u izvršnoj vlasti“, dodao je Klačar.

On je izjavio da je vrednost i težina SPS i Ivice Dačića u nacionalnoj vladi mnogo veća nego kada je reč o SPAS-u.

„Najpre rejtinzi socijalista su veći, a SPS i SNS imaju slično biračko telo. SNS ovako može da pacifikuje širenje njihovog biračkog tela. SPS u opoziciji je komplikovaniji i zahtevniji akter nego što je SPAS. Podeliti odgovornost sa SPS je ipak mnogo veća korist za SNS nego što je to podela sa SPAS-om“, naveo je Klačar i dodao da je moguć scenario da SPS u novoj vladi dobije manje resora nego u prošloj ili da dobije manje važne resore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar