Sednica skupstine Kosovo
Sednica skupštine Kosova Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska skupština odbacila je danas Rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, koju je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK).

Rezolucija kojom se pozivala kosovska vlada da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Beloj kući i pripremi akcioni plan nije dobila većinu glasova, prenela je Ekonomija onlajn.

Za nju su glasali samo poslanici opozicije, njih 24, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano.

Vašingtonski sporazum, koji su odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer Avdulah Hoti u prisustvu bivšeg predsednika Donalda Trampa, predvideo je niz tačaka za ekonomsku normalizaciju, uključujući i studiju izvodljivosti za jezero Gazivode.

Sporazumom je, pored ostalog, predviđeno da Srbija na godinu dana obustavi kampanju sprečavanja i povlačenja priznanja tzv. Kosova, a zauzvrat, Kosovu je zabranjena prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama u istom periodu.

Sporazum se odnosi i na pronalaženje i identifikovanje nestalih, kao i na vraćanje raseljenih.

Vašingtonski sporazum predviđa, između ostalog, izgradnju putnih i železničkih veza, kao i da Kosovo postane deo inicijative „mini Šengen“.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je ranije da ne prihvata Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim.

Kurti je tokom rasprave u kosovskoj skupštini optužio prethodnog premijera Avdulaha Hotija za potpisivanje sporazuma, navodeći da je počinio protivustavan čin kada je obećao jednogodišnji moratorijum na apliciranje u međunarodnim organizacijama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar