Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da ne prihvata Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim.

Kurti je tokom rasprave u kosovskoj skupštini optužio prethodnog premijera Avdulaha Hotija za potpisivanje sporazuma, navodeći da je počinio protivustavan čin kada je obećao jednogodišnji moratorijum na apliciranje u međunarodnim organizacijama, prenosi Gazeta ekspres.

Kako je rekao, bilo je dovoljno razgovora o sporazumu potpisanom 4. septembra prošle godine.

„Neposredni efekat te obaveze nije ono što se dogodilo nakon potpisivanja, već što je prethodilo potpisivanju, a to je otvaranje vrata Bele kuće za predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je ranije Kurti.

„Sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji neće biti sproveden“

On je izjavio je u parlamentu da Sporazum o demarkacijom sa Crnom Gorom neće biti sproveden kako je ratifikovan 2018. godine.

Podsetio je da Komisija za demarkaciju više nema mandat i dodao da kada bude formirana nova sva nerešena pitanje će se rešati putem posebnih mehanizama.

Odgovarajući na oslanička pitanja, Kurti je rekao da će se potruditi da ispravi sve ono što je nepravedno i pogrešno učinjeno 2018. godine kada je ratifikovan taj sporazum.

“Koristicću mehanizme, čim budem mogao, koliko god budem mogao, kako bih ispravio strašne i fatalne greške koje ste napravili…“, naveo je Kurti, preneli su podgorički mediji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar