Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od amabasadora zemalja Kvinte da Kfor preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova "umesto Kurtijeve policije".

„U jednom od najtežih trenutaka za Srbiju, imao sam važan razgovor sa predstavnicima Kvinte. Ponovio sam stavove Srbije o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova umesto Kurtijeve policije“, naveo je Vučić na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

On je dodao da je postavio pitanje i zašto je Euleks bio odbijen od strane kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriji severa Kosova.

Podsećamo, Vučić se danas sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sastanak je bio održan povodom oružanog sukoba na Kosovu, u kojem su poginule najmanje četiri osobe – trojica Srba i kosovski policajac.

Podsećamo, rafali su probudili meštane Banjske na severu KiM oko 2.45 u nedelju ujutru, kad je došlo do sukoba lokalnih Srba i kosovske policije. Rafali su odjekivali regionom sela Banjska čitavo prepodne, a meštani su bili veoma uplašeni i zaključani u svojim kućama. Nakon napada u kojem je ubijen policajac albanskog porekla Afrim Bunjaku iz sela nadomak Vučitrna, pojačane snage Kosovske policije zajedno sa KFOR-om primećene su u okolini, a zatvoren je i granični prelaz Jarinje.

Ubrzo se oglasila eparhija raško-prizrenska i saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj vanrednoj sednici Dan žalosti za 27. septembar povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Kako se navodi u saopštenju, Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da, u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na KiM.

BONUS VIDEO Atmosfera na severu Kosova nakon incidenta u Banjskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare