Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Nema permanentne stabilnosti na Balkanu dok Srbija ne prizna Kosovo, rekao je bivši američki diplomata Tom Kantrimen, koji je deo svoje karijere proveo na Balkanu, a danas je predsednik Upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja.

Kantrimen smatra „da smo još daleko od momenta u kojem će Beograd ili Priština biti spremni da preduzmu teške, neophodne kompromise“.

U kontekstu razgovora predstavnika Srbije i Kosova u Briselu u kojima su otvorene teme – pitanje Zajednice srpskih opština i imovine i međusobnih finansijskih zahteva, Kantrimen je u izjavi Glasu Amerike govorio o tome da li bi ovakav tok razgovora mogao u doglednoj budućnosti da vodi ka konačnom sporazumu, imajući u vidu više puta ponovljene izjave predsednika Srbije da Beograd neće priznati Kosovo.

„Reč „nikada“ se preterano koristi u politici i diplomatiji, Srbija nikada neće priznati Kosovo… dok ga ne prizna. Taj dan je možda u dalekoj budućnosti, ali nema permanentne stabilnosti u regionu dok ne dođemo do tog dana. U međuvremenu, ozbiljne diskusije o tekućim dostupnim sredstvima političke i ekonomske saradnje u regionu poput ovonedeljnih diskusija u Briselu su neophodne i korisne. U odsustvu političke volje u oba glavna grada da se preduzmu veliki kompromisi, dve vlade bi trebalo bar da se fokusiraju na pokušaje da pruže viže prosperiteta svojim građanima“, rekao je Kantrimen, prenosi Kosovo onlajn.

On je ocenio da je prošle nedelje u Vašingtonu postignut važan dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine i da sve strane vide taj dogovor kao veliki korak napred i priliku za otvaranje novih radnih mesta za mlade u Srbiji i na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare