Petar Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je presuda suda u Prištini kojom je Srbin Goran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnog kršenja običaja rata, primer kako se "na takozvanom Kosovu gaze pravo i pravda".

Kako su ocenili u Kancelariji, prvostepena presuda je neutemeljena na dokazima i iskazima svedoka, jer „ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela“.

Dodali su da ta presuda pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci.

U saopštenju su podseća da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je ocenjeno „procesno nedopustivim“ jer u toku samog postupka nije nađen nijedan dokaz protiv optuženog.

„Zbog toga se drugačije ne može tumačiti ta sramna presuda, nego kao suđenje nečijoj etničkoj pripadnosti, ispred prava i pravde“, navedeno je.

Kako se dodaje, nakon odlaska međunarodnih sudija iz Euleksa, suđenja za zločine tokom rata na Kosovu sude samo lokalne sudije Albanci „koji se ne usuđuju da donose oslobađajuće presude protiv Srba, uprkos svim dokazima“.

„Ovom presudom je Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i advokat koga je angažovala Kancelarija uložiće žalbu na tu prvostepenu presudu“, navodi se u saopštenju i dodaje da u Kancelariji očekuju da pravda bude zadovoljena i da Đokić bude oslobođen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar